Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.10.15 / dotaz č. 62577
Dobrý den, prosím o radu jakou skladbu podlahy mám zvolit v přízemním bytě. Půlka bytu je na rostlém terénu, kde jsem zhotovil betonovou desku z kari sítí a do čisté podlahy mě zbývá 26cm. Zbývajicí část je podsklepená. Po odstranění stávajicích podlah mě do čisté podlahy zbývá v kuchyni 15cm a v koupelně a chodbě 8cm.Mezi sklepem a bytem je betonová deska o síle pouze 5 cm. Do budoucna bych chtěl strop sklepa zateplit. V bytě budu realizovat podlahové teplovodní vytápění. Otázka tedy je jaký druh polystirenu zvolit a v jakých vrstvách,- zda použít parozábranu která by se položila na beton pod polystiren, také jsem četl o hliníkových foliích které odrážejí teplo zpět do místnosti,ovšem jsou na to různé názory týkajicí se funkčnosti.Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

pro položení podlahového topení musíte počítat s tloušťkou betonové vrstvy včetně trubek podlahového topení 55 - 60 mm.
Položení trubek je možné na kari síť s okem 15 x 15, tl. 4 mm nebo na systémové desky ev. rošt.
Rozteč trubek je vhodné navrhnout vzhledem k tepelným ztrárám místnosti a druhu finální podlahové krytiny. Teplota topného media by měla být řízena pokud možno ekvitermně v závislosti na venkovní teplotě. Povrchová teplota nášlapné vrstvy by neměla být vyšší než 27 - 29 °C.
Tloušťka tepelné izolace pod podlahové topení by měla vycházet z požadavku ČSN 730540-2/2011. V místech, kde máte dostatečnou konstrukční výšku, doporučuji EPS tl. 12 cm. Tam, kde je výška nižší, doporučuji použít XPS tak, abyste se vešel do konstrukční výšky. V případě, ž použijete kari sítě, doporučuji pod síť instalocvat folii v celé ploše a vytáhnout na stěny ve výšce dilatačních pásů, aby se zabránilo stečení vody z betonu.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný
Odpovídá:  Ing. Josef Šťastný* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk