Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.10.15 / dotaz č. 62641
Dobrý den.
Ve spolupráci se stavebním projektantem projektuji byt v Hradci Králové ve staré zástavbě - změna užívání - bytový dům, změněna užívání z ordinaci potřebují změnit zpět byt.
Dům není zateplen, tl. zdi 70cm, okna vyměněna v 70. letech - zdvojená, strop nad přízemím klenby, byt ve 2.np, strop dřevěný trámový a půda. Nikde žádná izolace, okna se nebudou vyměňovat, dům se nebude zateplovat.
Vytápění - plynová centrální kotelna, ústřední topení, dále přímotopy. Úřednice ze stavebního řekla, že byt možná nepovolí kvůli tepelně technickým vlastnostem konstrukcí podle normy !
Mohli by jste mi sdělit, zda musí konstrukce při rekolaudaci splnit doporučené hodnoty U a podle jaké vyhlášky či normy se to případně řídí?
Stavebnímu projektantovi jsem sdělila, že průkaz ENB by neměl být vyžadován vzhledem k tomu že neměníme obálku.
Děkuji za technickou konzultaci a sdělení ohledně konstrukcí při rekolaudaci.


Dobrý den,
v rámci oznámení o změně v účelu užívání ucelené části stavby v souladu s platnými právními předpisy jsem nenašel žádný legislativní nebo normativní podklad, podle kterého by stavební úřady měly postupovat Vámi uvedeným způsobem.
Zřejmě se nejedná o větší změnu dokončené budovy, tudíž není vyžadován PENB.
V případě jiné než větší změny dokončené budovy je vlastník budovy povinen plnit požadavky na energetickou náročnost budovy podle prováděcího právního předpisu a pro stavbu splnit požadavky na energetickou náročnost pro měněné stavební prvky obálky budovy nebo měněné technické systémy podle prováděcího právního předpisu. Pokud však není proveden zásah do obálky budovy, nevyskytují se v projektu konstrukce, u nichž by bylo nutno zabezpečit plnění doporučených hodnot součinitelů prostupu tepla dle ČSN 730540-2.
V případě změn ve vnitřních konstrukcích souvisejících se změnou dispozičního řešení by měly tyto vyhovovat obecným požadavkům na výstavbu.
Jestliže bude mít úřednice stavebního úřadu pro oznámení o změně v účelu užívání jakékoliv požadavky, měla by Vám ona tyto požadavky přesně specifikovat včetně odkazů na příslušné vyhlášky či normy.
S pozdravem,
Ing. Jiří Malkovský
Odpovídá:  Ing. Jiří Malkovský* - EKIS Hradec Králové ALKA-RPK tisk