Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.10.15 / dotaz č. 63082
Dobrý den,

na ministerstvu jsem se dozvěděl, že o informace se mám obrátit na SEI nebo EKIS. Prosím o informaci co je platné pro měření rozúčtování tepla ( v médiích proběhli různé informace):

Mám bytový dům - 6 bytů, topení centrálním plynovým kotlem, stupačky jsou čtyři, každý byt je napojen na minimálně dvě stupačky. Jsem před podpisem smlouvy na realizaci, měřidla budou umístěna na radiátorech. Dojde tím ke zvýšení nákladů na topení díky instalaci a nákladům na rozúčtování firmou o 4498,-Kč ročně, snížení nákladů na plyn nepředpokládám, protože dům je zateplen a nájemníci se chovají slušně.Nájemníci měření nechtějí. Musím nebo nemusím mít instalováno měření a případně od kdy?

Mockrát děkuji za brzkou odpověď.

S pozdravem

Dobrý den, děkuji za váš dotaz.

Zákon č. 406/2000 Sb. ukládá povinnost dle §7 odst 4 f): vybavit fyzickým nebo právnickým osobám, jež nakupují teplo, chlad nebo teplou vodu pro své vlastní konečné užití (dále jen "konečný zákazník"), vnitřní tepelná zařízení budov stanovenými měřidly podle zákona o metrologii; konečný zákazník má právo na instalaci těchto měřidel a zároveň je povinen umožnit jejich instalaci, údržbu a kontrolu.

Dále podle odst. g): vybavit, v případě bytových domů a víceúčelových staveb s dodávkou tepla nebo chladu ze soustavy zásobování tepelnou energií nebo s ústředním vytápěním nebo chlazením anebo společnou přípravou teplé vody každý byt a nebytový prostor přístroji registrujícími dodávku tepelné energie, kterými jsou stanovená měřidla podle zákona o metrologii anebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění, v rozsahu a způsobem podle prováděcího právního předpisu; vlastníci a uživatelé bytů nebo nebytových prostor jsou povinni na základě výzvy vlastníka budovy nebo společenství vlastníků jednotek umožnit instalaci, údržbu a kontrolu těchto přístrojů.

Zákon neuvádí žádné výjimky z této povinnosti.

V praxi to znamená, že vlastník budovy buď instaluje měřidla (kalorimetry) tak, aby mohl měřit dodávku energie do jednotlivých prostor, nebo instaluje v celé budově poměrová měřidla. To mohou být např. indikátory na radiátory nebo indikátory vnitřní teploty v místnosti. Ty jsou vhodnější pro domy, kde se jednotlivé prostory konstrukčně liší, např. některé byty/kanceláře jsou v staré zděné části a jiné třeba v podkroví.

Podle prováděcí vyhlášky č. 194/2007 Sb. platí, že povinnost poměrových měřidel není tam, kde "se neprovádí rozúčtování nákladů na tepelnou energii na vytápění a nákladů na společnou přípravu teplé vody v domě". Jinými slovy, pokud je platba za plyn zahrnuta v nájmu), pak se nic dělat nemusí.

Nájemník nemá možnost instalaci měření odmítnout a majitel budovy nemá možnost měření neinstalovat (mimo případu uvedeného výše, kdy teplo nerozúčtovává). Pokud majitel budovy instalaci měření odmítne, může se nájemník obrátit na Státní energetickou inspekci, která může uložit pokutu za nedodržení zákona.

Domnívám se, že máte 2 možnosti: instalovat poměrové měřiče (doporučuji typ s dálkovým odečtem, pak se nemusí vstupovat do bytů), nebo se s nájemníky dohodnout, že teplo se nebude rozúčtovávat a zahrne se do nájmu nějakou paušální platbou. To nikoho nemotivuje k úsporám a v budoucnu mohou nastat spory o spravedlivé vyúčtování.

Povinnost instalovat měření je do konce roku 2014, v této chvíli byste ho tedy již měl mát nainstalováno.

Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný, EkoWATT
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk