Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.10.15 / dotaz č. 63121
Naše sousedka (paní 80 let), podepsala smlouvu na změnu dodavatele el. energie a plynu se společností Bohemia Energy. Nyní by chtěla od smlouvy odstoupit. Její současný dodavatel je ČEZ. Navíc v rámci smlouvy prý měla dostat nějaké led žárovky, ale ty jí prodejce slíbil donést až následující den, tj. dnes. Zatím nevím, zda jí je donesl, nebo ne.
Chtěla bych se zeptat, jakým způsobem se dá od smlouvy odstoupit, zda bude muset vrátit žárovky, které doposud nedostala, nebo zda je bude muset zaplatit. V Hradci Králové, kde k podpisu smlouvy došlo je vyhláškou zakázán podomní prodej. Jak má nyní postupovat?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

předpokládám, že na žárovky byla podepsána (podobně jako v jiných případech) kupní smlouva. Proto je třeba odstouipt jak od této kupní smlouvy, tak od smlouvy na dodávky energie.

Od kupní smlouvy na žárovky je třeba odstoupit dle občan. zákoníku (par. 1829) - doporučujeme vyplnit formulář, který vám podomní prodejce zanechal. Současně je třeba vrátit zboží, nejlépe v originálním obalu a samozřejmě neporušené. Odstoupit lze zpravidla do 14 nebo do 30 dnů (dle obchodních podmínek, které se ke smlouvě vážou).

Kromě toho je třeba odstoupit od smlouvy na dodávky energie, a to dle energetického zákona (par. 5, odst.2), který říká, že od smlouvy na dodávky energie lze odstoupit ještě 5 dnů před zahájením dodávek. Posílám vám vzory odstoupení na e-mail.

Odstoupení a žárovky zašlete nejlépe s dodejkou a doporučeně.

S pozdravem

Jana Poncarová
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk