Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.11.15 / dotaz č. 64145
Vážení,
v případě, že občané/nájemníci, kupují pronajaté byty v majetku MÚ do osobního vlastnictví, je městský úřad povinen ve smyslu zákona u těchto budov/domů zadat zpracování auditu energetické náročnosti nemovitosti a výsledek auditu uvést v kupní smlouvě?
Předpokládám, že energetická náročnost budovy výrazně ovlivňuje cenu nemovitosti, lze procentuálně vyjádřit rozdíl mezi třídou/kategorií A a G?
Děkuji
Dobrý den,

Zákon 406/2000 Sb. ve znění pozdějších předpisů ukládá v určitých případech povinnost zpracovat Průkaz energetické náročnosti budovy, tzv "štítek". Nejedná se o energetický audit. Štítek je zapotřebí při prodeji budovy nebo její ucelené části (např. byt).

V § 7a, odst. (8) je řečeno, že Průkaz zpracovaný pro budovu je také průkazem pro ucelenou část této budovy včetně jednotky. „Štítek“ se tedy zpracovává pro celý dům. Jinými slovy, každý dům by měl mít svůj štítek a prodáváte-li byt stačí Vám "štítek" celého domu.

Nově se podle § 7a, odst. (9) „štítek“ neopatřuje při prodeji nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy, pokud se tak obě strany písemně dohodnou a jde o budovu, která byla vystavěna a poslední větší změna dokončené budovy na ní byla provedena před 1. lednem 1947. Jinými slovy, „štítek“ nevyžadují budovy, které byly postaveny před tímto datem a od té doby „se na ně nešáhlo“. Jedná se o budovy, které od této doby neprošli rekonstrukcí, nástavbou či přístavbou, kterou by bylo nutné povolovat stavebním úřadem. Takové budovy automaticky obdrží kategorii „G“. Zhotovení průkazu však nic nebrání.

Energetická náročnost budovy je jistě ukazatelem kvality budovy, vyjádření vlivu na pořizovací cenu nemovitosti by však mohlo být zavádějící. ROzdíl ve nergetické náročnosti budovy mezi A/G může dosahovat až několik desítek procent.
Odpovídá:  Ing., Arch. Petr Vlasák* - EKIS Praha IKA
Téma:  Legislativa
tisk