Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.11.15 / dotaz č. 64238
Vážený pane inženýre,

na webových stránkách Vaší firmy jsem se dočetla o možnosti obrátit se na Vás s prosbou o poskytnutí poradenství zdarma, a to v oboru hospodaření s energií. Dovoluji si tedy využít této možnosti a prosím o zodpovězení následujícího dotazu:

V letošním roce nabyla účinnosti novela zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření s energií, která ukládá nové povinnosti tzv, „velkým“ podnikatelům. Jsme samostatný územní celek – město s více než 250 zaměstnanci. Vlastníme několik desítek budov, přičemž některé budovy (školy a školská zařízení) jsou na základě zřizovacích listin svěřeny do správy příspěvkových organizací naším městem zřízených.
Prosím o sdělení, zda se na nás jako na město nové povinnosti dle zákona č. 406/2000 Sb. vztahují, o jaké povinnosti konkrétně jde a v jakém termínu je nutno tyto povinnosti splnit. Pakliže budeme povinni plnit nové povinnosti dle zákona, jaké máme praktické možnosti těmto povinnostem dostát, příp. jak vysoké by mohly být náklady s tím spojené.


Předem děkuji za odpověď

Dobrý den,

ve věci splnění povinnosti nechat zpracovat energetický audit se na vás , statutární město nebo samostatný územní celek, vztahuje povinnost nikoli proto, že byste patřili vzhledem k počtu zaměstnanců větším než 250 lidí k tzv. velkým podnikatelům, ale proto, že jste tzv. orgán veřejné moci dle zákona 406 / 2000 Sb. o hospodaření energií ve znění pozdějších změn. Obecně se za orgán veřejné moci považuje dle zákona č. 111 / 2009 Sb. o základních registrech ve znění pozdějších změn, § 2:

„(…) c) orgánem veřejné moci je státní orgán, územní samosprávný celek a fyzická nebo právnická osoba, byla-li jí svěřena působnost v oblasti veřejné správy, (…)“.

Je též uváděno stanovisko Ústavního soudu (neznám však přesný odkaz), které zní:

„Veřejnou moc stát vykonává především prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní a za určitých podmínek ji může uskutečňovat rovněž prostřednictvím dalších subjektů. Kritérium pro určení ,zdali jiný subjekt koná jako orgán veřejné/státní moci je skutečnost, jestli konkrétní subjekt rozhoduje o právech a povinnostech jiných osob a tato rozhodnutí jsou státní mocí vynutitelná nebo jestli může stát do těchto práv a povinností zasahovat.“

Dále je dle zákona č. 300 / 2008 Sb. o elektronických úkonech a autorizované konverzi dokumentů, § 1, odst. 1, písm. a) uveden výčet konkrétních orgánů veřejné moci takto:

„Elektronické úkony státních orgánů, orgánů územních samosprávných celků, Pozemkového fondu České republiky a jiných státních fondů, zdravotních pojišťoven, Českého rozhlasu, České televize, samosprávných komor zřízených zákonem, notářů a soudních exekutorů (dále jen „orgán veřejné moci“)“.

Tento výčet uvádím jen proto, aby to, že se řadíte mezi tzv. orgány veřejné moci, bylo bez pochyb.

Na vás vztahuje povinnost nechat zpracovat energetický audit podle § 9, odst. 1, písm. a) zákona 406 / 2000 Sb. o hospodaření energií ve znění pozdějších změn:

„Stavebník, společenství vlastníků jednotek nebo vlastník budovy nebo energetického hospodářství, na které se nevztahuje povinnost podle odstavce 2, jsou povinni zpracovat pro budovu nebo energetické hospodářství energetický audit v případě, že tato budova nebo toto energetické hospodářství má spotřebu energie vyšší, než je hodnota spotřeby energie stanovená prováděcím právním předpisem, a pokud všechny jeho budovy a energetická hospodářství mají celkovou průměrnou roční spotřebu energie za poslední dva kalendářní roky vyšší, než je hodnota spotřeby energie stanovená prováděcím právním předpisem“.

Povinnost podle odstavce 2) se vztahuje právě na velké podnikatele. Zmíněným prováděcím předpisem je vyhláška č. 480 / 2012 Sb. ve znění pozdějších změn o energetickém auditu a posudku, kde se v §2, odst. 2) uvádí:

„Hodnota celkové spotřeby energie, od níž vzniká organizačním složkám státu, organizačním složkám krajů a obcí a příspěvkovým organizacím povinnost zpracovávat pro své budovy nebo energetická hospodářství energetický audit, se stanoví ve výši 1 500 GJ (417 MWh) za rok jako součet za všechny budovy a energetická hospodářství příslušné organizační složky nebo příspěvkové organizace a týká se pouze jednotlivých budov nebo jednotlivých energetických hospodářství, které mají spotřebu energie vyšší než 700 GJ (194 MWh) za rok“.

Prakticky to tedy znamená, že energetickému auditu bude podléhat každá budova ve vašem vlastnictví, jejíž celková energetická spotřeba v průměru za poslední 2 roky přesáhne 700 GJ. Toto číslo platí jako skutečně celková spotřeba energie, ne pouze za vytápění. Tedy za:
• vytápění
• ohřev TV
• chlazení
• větrání
• osvětlení a ostatní spotřeba el. energie (i případná technologie).

Pokud máte jako orgán veřejné moci subjekty působící pod vaším vedením / majetkovým uspořádáním, pak platí, že povinnost mají též tyto subjekty (např. firmy), pokud jsou vámi jako městem zřízeny. Povinnost neplatí pro subjekty, které jsou orgánem veřejné moci založeny.

Z. Petrtyl