Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.11.15 / dotaz č. 64344
Dobrý den, požádal bych Vás o radu ohledně vytápění rodinného domu, který se chytáme na jaře stavět.
Tepelná ztráta domu je spočítána mez 9 a 10kw.
Po studování, náštěvách na veletrzích a jednání s více firmami, jsem nakloněn k vytápění a ohřevu teplé vody tepelným čerpadlem od fi. Schlieger stroj
kompakrAir premium 10 z důvodů dubových podlah budeme mít radiátory.
udávají hodnoty
2/35 10,1/2.8kw t.f.3,6
7/35 11,3/2,8kw t.f4,1
bivalentní zdroj 3-6-9kw
Myslíte, že je stoj dobrý pro tepelnou ztrátu 10kwh? O 15tis je dražší model 15kw má cenu si připlatit? V případě, že by bylo tepla dost je možné dodatečně na systém napojit domek vedle(6m)?
Další věc, že prozatím nemají Q label, chystají se stroj osvědčit na jaře 2016. Je to důležité? Mohl bych se spolehnout i bez certifikace? Nabízejí i vyřízení dotace...Děkuji !
Dobrý den,

pro tyto tepelné ztráty by mělo být dostačující TČ výkonu, který jste vybral. V rámci Středočeského kraje nebudete mít problém ani s účinností při nižších teplotách.
V případě výběru TČ s vyšším topným výkonem je možné rozdělit otopnou soustavu do více větví, kdy by jedna vytápěla vedlejší objekt. Tuto možnost doporučuji konzultovat přímo s výrobcem, jaké možnosti jsou toho konkrétního výrobku.

Certifikace + dotace - důležité je, aby výrobek splňoval požadavek EU na Ekodesign a topný faktor dle dle ČSN EN 14 511. Pak je možné ho registrovat do dotačních programů. Pokud je např. již zaregistrován v kotlíkové dotaci, tak je vše v pořádku.

Případně k prostudování požadavky na registrované výrobky pro kotlíkovou dotaci/NZÚ: http://www.opzp.cz/dokumenty/176-pozadavky-na-registrovane-vyrobky?verze=1

Děkujeme za dotaz

5021

Odpovídá:  Mgr. Jindřich Syrový ml. - EKIS Kolín SIGREEN tisk