Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.11.15 / dotaz č. 64356
Dobrý den,
chtěl bych si upřesnit stávající povinnosti osazení podružných měřičů tepla. Jsme vlastníkem /provozovatelem/ kancelářské budovy, kde je teplo dodáváno z vlastní plynové kotelny. Náklady na teplo jsou rozúčtovávány podle podlahové plochy. Jsme povinni osadit podružné měření tepla i v případě, že instalace je finančně a technicky náročná a nájemci zároveň s vyúčtováním nákladů na teplo podle plochy souhlasí? Jakým prováděcím předpisem jsou přesně definovány povinnosti nebo situace, za jakých jsme povinni (nebo naopak nejsme povinni) měřiče instalovat?

Děkuji
Dobrý den,

Tato problematika se řídí zákonem č. 406/2000 Sb. o hospodaření energií a jeho prováděcí vyhláškou v této věci č. 194/2007 Sb. v aktuálním znění (vyhl. 237/2014 Sb.). Zákon v této věci zavádí v §7, odst. 4, písm. g) povinnost vybavit prostory přístroji registrujícími dodávku tepelné energie a nebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění. Rozsah je definován prováděcím právním předpisem, kterým je zmíněná vyhláška. Ta ale ve svém §7a , odst. 4 připouští výjimku z povinnosti instalace přístrojů registrujících dodávku tepla a to pro případy, kdy se neprovádí rozúčtování nákladů. Tzn. tam, kde platba za dodávku tepla probíhá například na základě platby za m2 podlahové plochy bez ohledu na dílčí skutečné spotřeby tepla. V opačném případě je způsob vybavení přístroji registrujícími dodávku tepelné energie upraven v §7a v odstavci 1 až 3. Odstavec 2 nabízí také technicky snáze proveditelnou variantu snímání teplot vnitřního vzduchu ve vytápěném prostoru a teplotu venkovního vzduchu v otopném období.

Zákon č. 67/2013 Sb. o službách souvisejících s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty nabízí variantu, kdy se lze s nájemníky dohodnout na způsobu rozúčtování tepla. Je však nutný souhlas všech nájemníků, nikoliv jen jakékoliv většiny. Pokud nedojde ke shodě, rozúčtování nákladů se řídí pokyny vyhlášky č. 372/2001 Sb. Zákon ale upravuje pravidla pouze pro objekty s byty. Je zde ale možné spatřovat určitou logickou paralelu.
Odpovídá:  Ing., CSc. Bohuslav Málek * - EKIS Praha, Seven tisk