Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

6.12.15 / dotaz č. 64699
Dobrý den, jaké podmínky musím splnit, abych obdržel v "Nové zelené úsporám" dotaci 100.000 na fotovoltaický systém na ohřev vody, jak deklaruje DZD ? http://voda.tzb-info.cz/priprava-teple-vody/13500-bojlery-s-moznosti-ohrevu-vody-pomoci-fotovoltaiky Chápu to tak, že systém funguje jako ohřívač i elektrárna zároveň?
Vážený pane,

srdečně Vás zdravím a děkuji za Váš dotaz do naší internetové poradny i-EKIS.

Nová výzva programu Nová zelená úsporám opravdu zahrnula do podporovaných oblastí také využití fotovoltaiky v rodinných domech. Podrobný popis této problematiky najdete na oficiálních webových stránkách programu.

Fotovoltaika je v tomto programu podporována v následujících systémech:
- podporovány jsou fotovoltaické systémy na přípravu teplé vody s přímým ohřevem (podoblast C.3.3),
- podpora na solární fotovoltaické systémy v podoblasti C.3.4, C.3.5 a C.3.6 se poskytuje pouze na systémy připojené k distribuční soustavě po 1. 1. 2016,
- v podoblasti podpory C.3.4, C.3.5 a C.3.6 nesmí být maximální instalovaný výkon fotovoltaického systému vyšší než 10 kWp,

Pro doplnění ještě uvádím přesnou specifikaci jednotlivých systémů:
- C.3.3 - Solární FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem (výše podpory 35 000 Kč)
- C.3.4 - Solární FV systém bez akumulace elektrické energie s tepelným využitím přebytků a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh/rok (výše podpory 55 000 Kč)
- C.3.5 - Solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh/rok (výše podpory 70 000 Kč)
- C.3.6 Solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 3 000 kWh/rok (výše podpory 100 000 Kč)

Z Vašeho dotazu vyplývá, že se zajímáte o (pod)oblast podpory C.3.6. Doporučuji si prostudovat primární zdroje informací. Přesné znění Podmínek oblasti podpory C najdete na webu programu:
http://www.novazelenausporam.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/3-vyzva-rodinne-domy/podminky-oblasti-podpory-c-3-vyzva/

Závazné pokyny pro žadatele a příjemce podpory z podprogramu Nová zelená úsporám RODINNÉ DOMY v rámci 3. výzvy k podávání žádostí:
http://www.novazelenausporam.cz/file/476/zavazne-pokyny-pro-zadatele-rd_3_vyzva.pdf
Podmínky jsou uvedeny v tomto dokumentu na straně 13 až 15. Co se týče podpory pro podoblast C.3.6, tak kromě obecných podmínek programu podpory je potřeba také splnit následující:
- systém musí dosáhnout alespoň minimálního využitelného zisku v budově 3 000 kWh/rok
- systém musí umožnit akumulaci přebytků energie ve formě elektřiny. Minimální měrná kapacita akumulátoru je1,75 kWh/kWp instalovaného výkonu
- minimální míra využití vyrobené elektřiny pro krytí spotřeby v místě výroby 70 %
- akumulace přebytků energie do teplé vody - možná
- akumulace přebytků energie do akumulátorů - povinná

K Vašemu dotazu ještě doplňuji, že FV systém s podporou až 100 000 Kč je systém primárně určený pro výrobu elektřiny s povinností přebytky akumulovat do akumulátorů, ale ohřev teplé vody pomocí FV je možný. Jen pro úplnost uvádím, že povinnost akumulovat přebytky elektřiny ze systému do ohřevu teplé vody je pouze u opatření C.3.4.

Pokud o FV systému uvažujete, doporučuji prověřit možnost realizace s maximální dotační podporou formou předběžné technicko-ekonomické studie, kterou Vám mohou zpracovat potřebné dokumenty pro vaše rozhodnutí. Seznam energetických specialistů najdete na webu MPO - https://www.mpo-enex.cz/experti/.

S poděkováním za využití internetové poradny a přáním pohodového předvánočního času a mnoha úspěchů Vás srdečně zdraví


Ing. Libor Lenža
Regionální energetické centrum, o. p. s. Valašské Meziříčí



Odpovídá:  Ing. Libor Lenža* - EKIS Valašské Meziříčí tisk