Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.12.15 / dotaz č. 64748
Vážení,
zajímám se o Vaší nabídku zpracování žádosti o dotaci NZÚ s tím, že mně nejsou jasná ustanovení Závazných pokynů k podávání žádostí. Fotovoltaická elektrárna, kterou chci provozovat v příštím roce bude o výkonu 3,2 Kwp, na střeše budovy, s připojením do sítě, s měřičem Fronius. Bude tedy splňovat podmínky C 3.4. Podle tabulky 9 sledovaných parametrů by měla být povinná akumulace přebytků energie do teplé vody. Ale ! V RD mám systém vytápění tepel.čerpadlem vzduch- voda, kdy TČ je přímo napojeno do otopné soustavy, bez akumulační nádrže. Ohřev užitkové teplé vody je prováděn přes elektrický kombinovaný bojler o kapacitě 200 l. Já osobně se domnívám, že podmínky akumulační nádrže bych splnil kombinovaným bojlerem a objemem vody v otopné soustavě, která činí nejméně 350 litrů a je stejně ohřívána 3 fáz.F otoVoltaikou prostřednictvím 3 fáz.tepelného čerpadla.
Prosím o upřesnění plnění tohoto požadavku, jelikož žádost o dotaci by při neplnění byla zbytečná.
Rovněž v případě negativního výsledku bych uvítal návrh řešení ke splnění tohoto požadavku. Příslušné dokumentační podklady mám k dispozici k dalšímu jednání.
Dobrý den,
oblast podpory C.3.4 - solární FV systém bez akumulace elektrické energie s tepelným využitím přebytků a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh·rok-1 vyžaduje minimální měrný objem instalovaného zásobníku teplé vody nebo akumulační nádrže 80l·kWp -1 instalovaného výkonu. Do objemu se nezapočítává objem zásobníku nebo akumulační nádrže, který je zároveň ohříván prostřednictvím termického solárního systému. Ve Vašem případě činí požadovaný objem 3,2*80= 256 l. Máte kombinovaný zásobník o objemu 200l. Samotný zásobník tudíž nestačí na požadavek. V podmínkách je uveden minimální objem zásobníku nebo akumulační nádrže, není zde uveden objem vody v otopné soustavě. Z tohoto důvodu se obávám, že by Vám akumulaci vody do otopné soustavy neuznali. Doporučuji kontaktovat úředníka z krajského pracoviště, který je specialistu OZE a zároveň vyřizuje žádosti (zeleně označené kontakty). Odkaz na kontakty zde: https://www.sfzp.cz/sekce/564/159/detail-organizacni-jednotky/ Po telefonické domluvě, je možná i osobní schůzka. Kontaktní místa jsou otevřena v pondělí a ve středu od 9.00 do 17 hodin a v pátek od 9.00 od 12,00 hodin.
V případě, že by akumulace do vody v otopné soustavě nebyla uznatelná a není zde prostor na snížení výkonu, bude nutné navrhnout do soustavy akumulační nádrž nebo vetší zásobník teplé vody.

S pozdravem Ing. Nicole Morávková
Odpovídá:  Ing. Nicolle Morávková* - EKIS Tábor tisk