Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

7.12.15 / dotaz č. 64772
Dobrý den,
prosím o radu při výběru zdroje ohřevu TUV (120-130l).Dosavadní zásobníkový (70l) plynový ohřívač vody dosloužil.Nyní nevím jestli znovu vybrat plyn nebo elektřinu? Vložku v komínu (asi 10m) je, ale je 15 let stará a nejsem si jist jestli odpovídá současným požadavkům,nový plynový bojler je asi 3x dražší než elektrický,k tomu všechny ty revize,... Nyní mám tarif D02d ale se zvýhodněním od dodavatele na 0,99 Kč/kWh. Musel bych měnit elektroměr na dvoutarifový, který se mi v daném případě zdá horší?Dosud využívám plyn na ohřev TUV a vaření.Roční spotřeby se pohybují okolo 2630 kWh = asi 246 m3, u elektřiny jsem na nějakých 1300 kWh.Uvedené hodnoty jsou pro 1 osobu,ale zvýší se na 2-3 osoby.Pro jakou variantu se rozhodnout?Děkuji za pomoc.
Vážený pane,
pokud pořídíte nový plynový ohřívač, budete vodu ohřívat za cenu cca 1,50 Kč/kWh (je započtena účinnost).
Pokud budete vodu ohřívat v el. bojleru, můžete počítat s cenou cca 1,90 Kč/kWh - to je běžná cena v tarifu D25. Můžete ji snížit díky lepší nabídce dodavatele silové elektřiny.

Můžete samozřejmě zůstat u vaší stávající sazby D02, pokud vám to připadá výhodnější. Běžná cena v tomto tarifu je 4,20 Kč/kWh (včetně plateb za distribuci a dalších poplatků a DPH). To je pro ohřev vody nevýhodné. Cenové srovnání pro různé tarify si můžete udělat např. na kalkulačce ERÚ:
http://www.eru.cz/cs/informacni-centrum/zmena-dodavatele/kalkulatory/porovnani-nabidek-dodavatelu-elektriny

Pokud instalujete bojler, můžete požádat distributora (ČEZ) o přiznání sazby D25, v tom případě vám distributor vymění jistič za dvoutarifový, na vlastní náklady. Je ale nutné zajistit blokování bojleru v době vysokého tarifu, může se stát, že budete muset vybudovat nový el. okruh od jističe k bojleru. Pozor, při změně sazby se změní stálé platby za jistič. Podívejte se, jaký máte v současnosti jistič, je možné, že bude nutné ho kvůli bojleru posílit. Na kalkulačce si zkontrolujte, jak se vám případně změní stálé platby.

Vámi uváděná spotřeba plynu je poměrně vysoká, zřejmě kvůli vyšším tepelným ztrátám stávajícího bojleru. Běžně se počítá spotřeba teplé vody 500 až 1000 kWh na osobu za rok. Běžná spotřeba elektřiny v domácnosti je 2000 až 3000 kWh za rok. Vaše stávající spotřeba 1300 kWh za rok odpovídá jednočlenné domácnosti. Pozor - při přechodu na tarif D25 se změní i cena vysokého tarifu. Při srovnávání nákladů si tedy zahrňte i spotřebu domácnosti.

S pozdravem
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk