Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.12.15 / dotaz č. 64792
Dobrý den,

můžete mi poradit, jak správně zazimovat bazén? Názory se velmi liší. Je dostatečné upustit vodu a ponořit do vody polystyrén nebo PET lahve?

Děkuji.
Dobrý den, děkuji za dotaz.

Bude asi záležet na tom, jaký bazén vlastníte, nadzemní nebo zapuštěný? Některé bazény mají konstrukci, které zamrznutí vody nevadí. Nejlépe je, obrátit se na výrobce bazénu.
Alespoň hlavní zásady - zapuštěný bazén.
Zazimování bazénu má proběhnout v době, kdy min. noční teploty neklesají pod bod mrazu a teplota vody je cca 10 °C.
Úspěšně to lze udělat pouze tehdy, když je voda v bazénu čistá. Jinak je nutné provést její vyčištění. Dále se voda upustí na úroveň asi deseti centimetrů pod sběrač nečistot.
Do vody, která zůstala po částečném odpuštění bazénu, se vmíchá podle návodu na obalu zazimovací přípravek, který bude během zimy bránit růstu řas. Odpojíte hadice a odstraníte veškerou vodu z hadic. Ostatní technologie ošetřete dle návodu výrobce (čerpadla atd.)
Dále se zakryjte bazén krycí izolační plachtou, která bazén i vodu ochrání během zimních měsíců i před padajícími nečistotami a listím. Pro jistotu bych použil i ty PET lahve nebo polystyrén, jistota je jistota a je lepší než nejistota a nic tím nepokazíte.

S pozdravem

Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovic

Odpovídá:  Ing. Oto Schreiber* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk