Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.12.15 / dotaz č. 64795
Dobrý den,

vlastníme starší rodinný domek, který plánujeme rekonstruovat. Nejvíce nás trápí vzlínavost zdí. Jak se zbavit vlhkosti?
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.
Důležité je zjistit příčinu vlhkosti. Odstranit by se měla příčina vlhkosti a pak teprve případně provést nové omítky. Jsou vlhké pouze zdi nebo i podlahy pod nášlapnou vrstvou? Někdy je lepší vytrhat podlahy a na nové podkladní betony provést funkční hydroizolaci. Je dům podsklepen? Sklepní stěna bez řádné svislé izolace proti vlhkosti přijímá vlhkost z boku a ta potom stoupá snáze do podlaží nad sklepem. Sklepní zeď je pak nutno doplnit o svislou izolaci, což je velice nákladné. Pomůže už ale i nopová folie zatažená mezi stěnu a zeminu co do největší hloubky. Nopová folie oddělí nejvíce deštěm prosáklou vrchní zeminu a ztíží vzlínání vody. S vhodně provedeným okapovým chodníčkem (sklon od domu) to může zlepšit stávající stav. Drenáž v tomto případě nejde většinou provést, byla by hlubší než kanalizace.
Pokud stojí dům ve stráni a není odkloněna voda stékající po svahu (vhodný rigol odklánějící vodu stranou), může to způsobovat značné problémy. Jestliže není dům podsklepen, neměl by být problém provést kolem domu drenáž s připojením do kanalizace (pozor na to, abyste naopak vodu drenáží k domu nepřivedli). Nic se nezkazí, pokud se hned na úvod rekonstrukce otlučou poškozené omítky, nejlépe z obou stran a začne se větrat. Postupů, jak zabránit vzlínání vlhkosti, je mnoho: Od elektroosmózy přes těsnící chemickou injektáž do příčných vrtů ve zdi až po nerezové plechy či jiný materiál vháněný do proříznuté spáry ve zdivu nebo základu s následným vyklínováním a zalitím spáry („podříznutí domu“). Každý z těchto postupů je vhodný pro jiný materiál nebo podmínky. Všechny jmenované metody je třeba svěřit odborné firmě. Po provedení opatření se zdivo omítne sanační omítkou, která je prodyšnější a má schopnost v sobě udržet soli z dlouhodobě vysychajícího zdiva (netvoří se mapy na nové omítce). Samotné sanační omítky nejsou většinou řešením vlhkého zdiva. Jejich póry se (i když po delším časem) zaplní. Jako nejistější se jeví „podříznutí domu“, tím se trvale přeruší postup vlhkosti.

S pozdravem
Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Oto Schreiber* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk