Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.12.15 / dotaz č. 64803
Dobrý den,
na jaře příštího roku začínám se stavbou domu. V současné době se dokončuje stavební dokumentace a po jejím dokončení vážně uvažuji o návštěvě u Vás ke konzultaci naprojektovaného zateplení a zvážení možností různých druhů vytápění za účelem co nejlepších výsledných parametrů domu. Vzhledem k tomu, že dům bude stavěn převážně svépomocí, tak (podle informací, které jsem našel) nelze čerpat dotace na novostavbu. Konkrétní možnosti a opatření bych řešil až po dokončení plánů, ale chtěl bych se zeptat, zda by jste byli schopni mi doporučit nějakou kvalitní literaturu nebo materiály týkající se stavby nízkoenergetického domu vhodnou pro stavbu svépomocí. Jde mi o to, na co se zaměřit a na co si dát pozor při výstavbě. Existuje toho velké množství a jako laik nedokážu posoudit co je kvalitní. Děkuji za radu.
Dobrý den,
pro literaturu Vám doporučuji se zastavit např. přímo na fakultě stavební v Brně na Veveří 95. V prodejně samozřejmě najdete vysokoškolská skripta, ale najdete tam i publikace určené pro stavebníky.
Další prodejna k této tématice, kterou Vám mohu doporučit je nedaleko od stavební faktulty - Centrum stavebních informací na Kounicově 67.
Případně hledejte přímo na internetu po nakladatelstvími - Grada, Ben, Cerm.

Z autorů, které mohu doporučit a mám je ve vlastní knihovně je to potom:
Prof. Tywoniak - Nízkoenergetické domy - 3 díly - spíše aktualizace, stačí koupit nejnovější
Arch. Smola - Stavba a užívání nízkoenergetických a pasivních domů

Přeji hezký den a hodně síly v dalších úvahách o Vašem domě

Ing. Jiří Cihlář
č. oprávnění 0997


Odpovídá:  Ing. Jiří Cihlář* - EKIS Brno DEA
Téma:  Ostatní
tisk