Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.12.15 / dotaz č. 64836
Dobrý den,
pokouším se sehnat dostatečné informace stran rozjezdu FVE, abych "nešlápnul vedle", avšak v kombinaci s blížící se platností novely jsou mnohdy internetové informace silně zavádějící.
Dovolím si proto na Vás greenhornovský dotaz (je možné, že některé body si vysvětluji špatně):
- mám instalovanou FVE 3kW na střeše obydleného RD, již povolenou k připojení, avšak před podpisem smlouvy s PDS ČEZ, zapojený 4kvadrantový elektroměr, zatím nejsem zaregistrován u OTE, nic nevyrábím (vypnutý jistič FVE)
- vzhledem k výkonu budu většinou vyrobenou elektřinu spotřebovávat, avšak občas se stane, že něco půjde do sítě (o dovolené, víkendu, když nebudeme doma atd)
- FVE byla pořízená v rámci dotace Nová zelená úsporám 2013 (víceméně z donucení, aby dům pod ní splňoval podmínky dotace pro pasivní dům v parametru primární energie...)
- v tuto chvíli předpokládám, že bych přebytky prodával formou "zelený bonus", i když výdělky budou "korunové"

Pane inženýre, nyní, prosím, dovolte dotazy:
Budu tedy potřebovat licenci i po 2016, protože budu "podnikatelem", nebo u tak malé FVE je to jedno?
Pokud ano, šlo by si věc zjednodušit a nestát se podnikatelem (protože výdělek z tak malé FVE při provozu RD budou minimální)?
Co se potom stane, když náhodou nespotřebuju vše, co vyrobím - nazývá se to "přetok" do distribuční soustavy?
A lze fungovat tak, že přetok o víkendu půjde do soustavy a v pondělí si jej "spotřebuju" - za jakých podmínek?
Děkuji za odpověď a s úctou a přáním hezkých svátků.
Vážený pane, děkujeme za vaše dotazy.

Elektrárna do 10 kW, pokud je určena pro vlastní spotřebu, může být provozována bez licence a nejde tedy o podnikání podle zákona (energetický zákon 406/2000 Sb). Můžete ji tedy provozovat, aniž byste byl podnikatel. Nemusíte se tedy registrovat u OTE - to je nutné pro subjekty s nárokem na podporu. FVE zprovozněné po roce 2013 žádnou podporu nedostávají.

Přetoky do sítě (distribuční soustavy) byste měl mít vyřešené v rámci smlouvy s ČEZ. Je možné, že za přetoky vám bude ČEZ účtovat pokutu. Je obvykle lepší zajistit, aby k přetokům nedocházelo. Nejjednodušším řešením je bojler, který se ohřívá nevyužitou elektřinou.

Bohužel, současná praxe (na rozdíl třeba od Slovenska) neumožňuje, abyste si do sítě "uskladnil" svoje přebytky a později je spotřeboval. Můžete do sítě dodávat (tržní cena je 0,25 až 0,5 Kč/kWh), ale odebírat budete za běžnou cenu dle vašeho tarifu (až 4,90 Kč/kWh). S prodejem v rámci !Zeleného bonusu" nemůžete počítat, pro FVE od roku 2014 žádná taková podpora neexistuje.

Přejeme slunné dny!
F. Macholda, K. Srdečný