Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.12.15 / dotaz č. 64862
Dobrý den, jmenuji se T. C. a potřeboval bych prosím od vás radu. od Dubna 2015 mám na sebe přepsanou elektřinu v Zubčicích 55 ve Včelíně po mojí babičce. Při přepisu měl Digitální elektroměr namontovaný 2014 hodnotu 169Mwh. V srpnu jsem koukal na hodnotu a byla 220Mwh. 23.11. mi přišla faktura od Eonu za vyúčtování s konečným stavem 2109Mwh. hodnota je skutečně na elektroměru. celkovou spotřebu mám 1939 Mwh. Jsme na chalupě 3x do měsíce jeden den o víkendu. volal jsem na eon a přijel technik,ten mi řekl že tyto elektroměry se nemůžou rozbít,že ho může vzít na testování za 3500 korun,tak jsem to zatim nechal. 14 dní sledujeme stav a přibila 1Mwh (mám tam alarm a jednou jsme si udělali čaj). Pozval jsem elektrikáře na revizi a proměřil celý barák zda nejsou někde úniky. všechny hodnoty jsou v pořádku. žádné úniky. Řekl mi že mi elektriku nejspíš někdo bral. Ale i tak je to strašně moc proudu. Mám venku jen jednu zásuvku v pergole a sousedy 2 (mé strýce) kteří mi říkali že v žádném případě elektřinu nebrali. Chci se zeptat jako odborníků jestli nemůže být chyba ještě jinde? Je ten elektroměr opravdu tak stoprocentní? Když se na něj teď díváme tak ukazuje teď hodnoty přesně. Nebo jestli není nějaké jiné řešení jak to reklamovat? Děkuji s přáním hezkého dne C.
Dobrý den,
předpokládám, že jste se přepsal a jedná se o jednotky kWh (místo uváděných MWh).

Za období od dubna 2015 do srpna 2015, tedy cca 120 dnů jste měl průměrnou denní spotřebu: (220 - 169)/120 = 0,425 kWh/den.
Za období od srpna 2015 do 23. listopadu 2015, tedy odhadem cca 100 dnů jste měl průměrnou denní spotřebu: (2109 - 220)/100 = 18,89 kWh/den.

> Chci se zeptat jako odborníků jestli nemůže být chyba ještě jinde?
... pokud jste vyloučil krádež elektřiny a poruchu elektroměru, tak musela být elektřina v objektu spotřebována. Neznám podrobnosti, ale zcela jistě byste takto vysoké spotřeby nedocílil zapomenutou rozsvícenou žárovkou atp. Pokud se v objektu nachází nějaký systém elektrického vytápění, tak se nabízí možnost, zda nebyl po nějaký čas neúčelně v činnosti a nespotřeboval naměřenou spotřebu elektřiny. Ohřev vody ve standardním boileru bez odběru ohřáté vody (pokud nejsou dlouhé nezaizolované rozvody s nucenou cirkulací) se také jeví jako málo pravděpodobný.

> Je ten elektroměr opravdu tak stoprocentní?
Elektroměr jako každé technické zařízení se může porouchat, což nikdy nelze vyloučit. Jeví se jako málo pravděpodobné, že moderní digitální elektroměr by se na nějaký čas porouchal uvedeným způsobem, tedy sám od sebe naměřil vyšší spotřebu a pak se zase choval standardně v mezích přesnosti.


Nebo jestli není nějaké jiné řešení jak to reklamovat?
Pokud ve vyúčtování spotřeby elektřiny odpovídá údaj změřené hodnotě na elektroměru, nemůžete reklamovat vlastní vyúčtování, ale pouze způsob měření, tedy vznést požadavek na metrologické ověření elektroměru.
Samozřejmě podle platné legislativy máte kdykoliv možnost nechat elektroměr ověřit, kdy uvedený poplatek 3500,- Kč bude hradit v případě, že by elektroměr byl shledán bez poruchy; v opačném případě ověření elektroměru hradí distributor a provedl by Vám opravné vyúčtování...


Neznám konkrétní místní situaci, ale lze v obecné rovině poradit takto:
- pokud nemůžete vypnout hlavní jistič před elektroměrem v době, kdy objekt nevyužíváte (z důvodu napájení zabezpečovacího zařízení), vypněte alespoň všechny zbývající nepotřebné okruhy (jističe), zejména i ty, jež napájí citovanou zásuvku na pergole.
- pokud je velká vzdálenost mezi elektroměrovým rozvaděčem a rozvaděčem v objektu, zkuste si nechat elektrikářem nainstalovat (byť na přechodnou dobu) podružné měření do rozvaděče v objektu a sledujte naměřené hodnoty. Pokud zjistíte zásadnější rozpor (např. řekněme více jak 10 %), pak bych se již klonil k variantám:¨
-- chybné měření elektroměru a nechal jej přezkoušet,
-- podezření na krádež elektřiny a nechal důkladně zkontrolovat dané vedení; v případě nálezu odbočky ihned volat Policii ČR.


Za EKIS Český Krumlov
M. Škopek


Pokud vyloučíte krádež
Odpovídá:  Ing., Ph.D. Martin Škopek* - EKIS Český Krumlov tisk