Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.12.15 / dotaz č. 64869
Dobrý den,
máme starý kotel na pevná paliva a chystáme se ho vyměnit. Doufáme, že dosáhneme na kotlíkové dotace, které se mají spustit začátkem ledna 2016. Pravidla pro poskytnutí dotací se neustále vyvíjejí a poslední informace se týkají energ. štítků. Zatím není jisté, jestli budou podmínkou pro poskytnutí dotace, protože jinou variantou by měla být jakási miniopatření, která určí jakýsi specialista.Všechno se "ladí", ale velmi nerada bych něco zmeškala, protože náš kotel opravdu dosluhuje.
Můj dotaz se tedy týká onoho případného energ. štítku. Kdo provádí měření,jak dlouho trvá, než je štítek vyhotoven, kolik to přibližně stojí a hlavně jaká třída (A?B?C?) je vyžadována pro poskytnutí dotace?
Moc děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkuji za dotaz.
Kotlíkové dotace se budou vztahovat na výměnu hlavních zdrojů tepla na pevná paliva s ručním přikládáním za: tepelné čerpadlo, kotel na biomasu (hlavně dřevo nebo pelety), plynový kondenzační kotel nebo kotel na uhlí (případně kombinace uhlí a dřevo) splňující směrnici Evropského parlamentu o Ekodesignu (seznam výrobků je zveřejněn na stránkách Jč. kraje).
Rodinný dům, v němž se starý kotel nachází, musí buď splňovat alespoň energetickou třídu C nebo se musí provést mikroenergetické opatření, které stanoví energetický specialita. Seznam specialistů je uveden na stránkách MPO. Průkaz energetické náročnosti (PENB) vašeho domu si můžete taktéž nechat zpracovat od energ. specialisty (musíte mít plány domu). Význam PENB („štítek“) spočívá tedy v tom, že když PENB splní třídu C, nemusíte realizovat mikroenergetické opatření. Energetický specialista však většinou pozná, zda dům má reálnou naději třídu C splnit. Pokud naději nemá, přistoupí rovnou k návrhu mikroenergetického opatření. Pokud by byl dům zařazen třeba do třídy E, průkaz by byl zbytečný (cena PENB dle velikosti a náročnosti cca 3-5 tisíc Kč).
Mikroenergetické opatření má zlepšit stav vašeho domu z hlediska tepelnětechnického. Celý seznam těchto opaření najdete na přiložených stránkách jihočeského kraje. Jedná se třeba o zateplení stropu pod půdou, částečnou výměnu oken atd., dle návrhu specialisty. Služba specialisty a mikro-opatření může být zahrnuta do uznatelných nákladů. Na mikro-opatření je to max. 20 tis. Kč.
Avízo o vyhlášení 1. výzvy by mělo být pro Jihočeský kraj zveřejněno do 18.12.2015. (příjem elektronických žádostí pak nejpozději od 18.1.2016 do března 2016). Elektronickou žádost je nutno doplnit žádostí písemnou.
Webové stránky Jihočeského kraje (Kotlíková dotace) přikládám.

http://kotlikovedotace.kraj-jihocesky.cz

S pozdravem

Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Oto Schreiber* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk