Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.12.15 / dotaz č. 64882
Dobrý den,

prosím Vás o zaslání vzoru odstoupení od smlouvy na dodávku elektřiny a plynu.

A teď náš příběh.

Moji rodiče jsou opět jedni z těch, kteří pěkně naletěli. A to jsou oba tak opatrní a opravdu všechny "pochybné prodejce" hned posílají do háje. Ovšem strategie, kterou použila obchodnice firmy X Energie je úplně dostala.

V pátek 11.12.2015 zazvonila u rodičů v rodinném domě s tím, že mají špatně nastavené údaje o odběru elektřiny a plynu podle nějakého nového zákona regulačního úřadu. Navíc prý nereagovali ani na dva dopisy, které jim byly zaslány a chyby doposud neodstranili. Předložila jim průkaz se jménem... Maminka okamžitě reagovala, že si není vůbec vědoma, že by něco v podobném duchu bylo poštou doručeno. Načež paní okamžitě řekla, že jim samozřejmě může úpravu provést ihned na místě, s čím tedy maminka souhlasila. Maminka byla úplně na infarkt, čeho si všimla i obchodnice a maminku uklidňovala. Byla samozřejmě vystrašená, že něco zanedbala.

Paní chtěla klasicky výpisy a sepsala "jakési formuláře", které oba rodiče podepsali. Výpisy si vzala sebou a že prý budou ještě telefonicky kontaktovaní. Jaký byl šok, když pak pár hodin po této schůzce volali kvůli ověření schůzky, a paní v první větě vyrukovala se smlouvou, tak se maminka okamžitě ohrazovala, že žádnou smlouvu neuzavírala, že to měla být pouze nějaká úprava. Po tomto telefonátu se vrhli na podepsané dokumenty a s hrůzou zjistili, že klasicky "naletěli".

Protože měnit dodavatele nehodlají, okamžitě volala do obou firem, které jim plyn a elektřinu poskytují. Kde ji ujistili, že může od smlouvy odstoupit.

A to je v naší obci podomní prodej zakázán místní vyhláškou. Ale pro rodiče, se kterými nebyla den řeč, jak byli v šoku nad lživým a nekorektním jednáním zástupce X Energie, to bylo kruté ponaučení, kam až mohou někteří lidé zajít.



Pěkný den.




Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a příběh. Vzor odstoupení dle energetického zákona Vám zasílám e-mailem. Od smlouvy na dodávky elektřiny a plynu podepsané při podomním prodeji lze dle energetického zákona odstoupit ještě 5 dnů před zahájením dodávek. Tady je několik doporučení k odstoupení.
- Odstoupení sepište pro elektřinu i plyn zvlášť.
- Kódy EAN/EIC najdete na smlouvách nebo na fakturách.
- Pokud nevíte č. smlouvy, uveďte alespoň datum podepsání.
- Odstoupení zašlete poštou doporučeně, resp. s dodejkou. (Poradí vám na poště.)

Pokud je podomní prodej ve vaší obci zakázán, je možné příště zavolat městskou policii - podomní prodejci mohou být pokutováni za porušení vyhlášky až 200 000 korun. Informovat můžete o nekalých praktikách také Energetický regulační úřad - www.eru.cz.

S pozdravem

Jana Poncarová
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt tisk