Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.1.16 / dotaz č. 65454
Dobrý den, prosím, provozujeme MVE v režimu zeleného bonusu.měsíčně nám přichází faktura - regulované platby související s dodávkou elektřiny - vlastní spotřeba. Jsem OSVČ - v místě MVE provozuji zemědělskou činnost, "vlastní energii" spotřebovávám na různé opravy /svářečka, brusky, pila, vytápění místnosti a ohřev teplé vody pro zaměstnace /jeden zaměstnanec/. v místě provozu MVE nemáme trvalé bydliště. Děkuji za odpověd
Dobrý den,
to, že vám distributor (ČEZ) účtuje platbu, za elektřinu, kterou si sami vyrobíte a spotřebujete, je v souladu s Cenovými rozhodnutími ERÚ.

Od roku 2016 se způsob platby mění.
Platba za systémové služby se platí podle objemu elektřiny dopravené provozovatelem distribuční soustavy, ve výši 99,71 Kč/MWh.
Cena za činnosti operátora trhu tvoří 6,58 Kč/odběrné místo/měsíc. Tj. platí se bez ohledu na spotřebu či výrobu.

Poplatek na podporu OZE se bude účtovat podle velikosti hlavního jističe odběrného místa, resp. výrobny. Výše je 23,96 Kč/A/měsíc na jedné fázi. Pokud máte například jistič 3x50A, zaplatíte 23,96x50x3x12=43 128 Kč/rok bez DPH. U MVE s výkupní cenou např. 3,313 Kč/kWh musíte vyrobit přes 13 MWh, abyste se dostali na nulu.

Přejeme úspěšné podnikání!
M. Šimůnek, . Srdečný


Odpovídá:  Ing., Arch. Martin Šimůnek* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Energie vody
tisk