Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

25.1.16 / dotaz č. 65499
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda ještě exituje zelný bonus a ceny za výlup el. enrgie z fotovoltaiky. Dle vestníku z ERU mi připadá,že za prodanou nebo vyrobenou energii už nic nedostanu.
Chtěl bych si na dům pořídit fotovoltaickou elektrárnu do výkonu cca 3-5kwa. Jsou nějaké varianty fv. systémů? Jsou třeba nějaká povolení od dodavatele el energie atd.

Děkuji
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.

Výkupní ceny el. energie a zelené bonusy jsou určovány Cenovými rozhodnutími Energetického regulačního úřadu. Výše výkupních cen i zelených bonusů závisí na roku vybudování FVE a každoročně se snižuje, protože se snižují i investiční náklady. Tím se zároveň snižuje doba návratnosti vynaložené investice, která je v současné době cca 11 let.
Výhodnost výstavby FVE je proto nutno pečlivě uvážit.
V současné době podle programu Nová zelená úsporám je možno požádat o dotaci na zřízení FVE, která může být poskytnuta ve výši 35 – 100 000 Kč. Žádosti je možno podávat do 31.12.2021. Bližší podrobnosti je možno získat na internetových stránkách NZÚ.
Vlastní FVE je výhodná, pokud vyrobenou elektřinu spotřebováváme sami. Pro možnost odběru ze sítě a možnost případné dodávky do sítě je nutno zřízení FVE projednat s distributorem el. energie.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB.