Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.2.16 / dotaz č. 65879
Dobrý den, měl bych dotaz ke stávající problematice návrhu ERÚ na rok 2017.
V dubnu 2013 jsem zprovoznil na svém rodinném domku v Č. Budějovicích malou FVE s licenčním výkonem max. 5 kW. Jelikož situace střechy není v ideálním úhlu, dosahuji max. 3,5-4 kW. Protože jsem pracovní profesí technik elektro, tak jem si jako "osobní hobby" doplnil tuto výrobnu o výkonový regulátor GreenBono, se kterým jsem velice spokojen a dosáhl jsem úspory el. energie vlastním využitím skoro 50% roční spotřeby. Nemám tedy FVE pro hlavní přínos za výrobu, ale za technické provedení regulace vlastní spotřeby.
Co mne, ale nyní dopálilo, je ale ta skutečnost, že v nové navrhované cenové kalkulačce ERÚ jsou pro vlastníky FVE vlastně veškeré úspory k ničemu, protože za to, že uspořím odběr já musím doplatit sankci za nevyužití kapacity hl. jističe. Co je, ale nejvíc znepokující je ta reálná skutečnost, že není proporcionálně ani rozdělen vliv ve formě výkonu FVE v místě odběru. Je úplně jedno jestli máte výkon FVE 1 kW, nebo 10 kW, na konečné vypočtené ceně v kalkulačce se nic nemění!! Ještě větší jsou, ale rozdíly až od 10 kW výše.
Vůbec nerozumím této stávající energetické politice.
Za svoji osobu říkám, že je tento záměr pro malé vlastníky FVE podraz za pochodu.
Jedná se vlastně již o druhý podraz, protože po realizaci stavby FVE jsem musel nakonec přistoupit na zaúčtování "spotřeby při výrobě", tzn. že to co já vyrobím a spotřebuji, tak musím doplatit.
Můj dotaz zakončím otázkou: má vůbec tato současná vláda nějakou energetickou koncepci? Nebo pojede ve stylu od zdi ke zdi. Takto jsem si opravdu přístup k realizátorům úspor energií nepředstavoval.
Případnou konzultaci ohledně úspor el. energie v mém případě mohu předvést ve skutečnosti, nebo rád odpovím na případné doplnění informací.
Děkuji za přípaadnou odpověď.
Dobrý den,

ERU v souladu s ustanovením paragrafu 17 Zákona č. 458/2000Sb. o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích zahájil proces k návrhu vyhlášky o způsobu regulace cen v elektroenergetice konzultační proces.
Na stránkách ERU je možné vyplnit kontaktní formulář a o své problematice vést diskusi přímo s tvůrcem návrhu.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný