Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.1.16 / dotaz č. 65891
Dobry den rad bych vedel cenu solarnich panelu na vyrobu el.Bydlim v druzstevnim byte se sikmou strechou spotreba el.na moji domacnost je 1,55mwh za rok bez bojleru.Bojler uz vlastnim 95litru topne teleso 2kw ktery neni zapojen do el.ale ohrivam ho jen pres zimu vymenikem a nebyl by problem do el.zapojit a tim padem jet cely rok na bojler dekuji za odpoved.
Hezký den,

v praxi je již vyzkoušeno a dokázáno, že si lze ze 70% zajistit ohřev užitkové vody pomocí vlastní malé fotovoltaické elektrárny o výkonu 1,5 kWp, která nám elektřinu vyrobí ze sluneční energie prostřednictvím fotovoltaických panelů. Zbývajících 30% energie potřebné na ohřev vody bylo potřebné dodat z veřejné elektrické sítě, případně z jiného zdroje tepla, pokud budeme mít kombinovaný zásobníkový ohřívač vody. 

Ročně nám FV elektrárna o instalovaném výkonu 1,5 kWp může vyrobit okolo 1500 kWh elektrické energie. Toto množství bude samozřejmě ještě záviset na lokalitě instalace FV elektrárny, době slunečního svitu i na schopnosti vyráběnou elektřinu efektivně využít. Pro tyto účely byly řadou firem již vyvinuty tzv.„sety“ fotovoltaických elektráren, které obsahují veškeré potřebné součásti a zařízení nutné pro výrobu vlastní elektřiny. Sety, speciálně sestavené pro ohřev užitkové vody,  jsou dodávány o výkonech 1,5 kWp (pro akumul.zásobník o obsahu 120 litrů), což by pro Vaši potřebu zřejmě vyhovovalo.

Dobrá zpráva pro Vás je, že na výše uvedené sety je v rámci programu Nová zelená úsporám v podoblasti podpory  C3.3 Solární FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem možnost získat dotaci 35.000,-Kč. Díky tomu je doba návratnosti při dnešních cenách elektřiny okolo 9 roků.

Elektrárnu můžete získat u některých firem např. (IQenergy, Sollaris a další) za cenu okolo 50 tisíc Kč i s montáží při započtení dotace.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce