Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.2.16 / dotaz č. 66400
Oslovil mne klient s požadavkem na zpracování průkazu energ. náročnosti pro jeho byt v domě, který jako celek průkaz zpracovaný již má. Který průkaz bude pak pro jeho byt ten "platný" ? Z pohledu fyziky bude průkaz bytu poskytovat o něm nejspíš objektivnější údaje než průkaz budovy. A z hlediska legislativy ?
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Na samostatnou bytovou jednotku se PENB zpravidla nezpracovává, protože o její energetické náročnosti dostatečně vypovídá PENB vypracovaný pro dům jako celek. Legislativa v případě bytových domů ukládá vlastníku budovy, případně SVJ, povinnost od 1. ledna 2016 Průkaz zpracovat i při pronájmu ucelené části objektu (čímž bytová jednotka je). Vlastník tedy zpracovává PENB pro celý objekt, který poskytuje jednotlivým majitelům ucelených částí objektu pro potřeby prodeje či pronájmu. Není tedy nutné zpracovávat Průkaz pro bytovou jednotku samostatně, šlo by o zbytečně vynaložené finanční prostředky.

Pokud byste se pokoušel vypočíst Průkaz pro každou typickou bytovou jednotku v domě zvlášť, došel byste k mírně odlišným výsledkům než u celkové hodnoty pro objekt, protože každá bytová jednotka může mít různě velkou ochlazovanou plochu. Nicméně účelem Průkazu není stanovit přesnou hodnotu spotřeby energie v každé bytové jednotce, která velmi závisí na chování uživatele, ale úkolem je stanovit energetickou náročnost při standardizovaném užívání pro srovnání objektů mezi sebou, nikoliv bytů v rámci objektu.
Odpovídá:  Ing., Mgr. Michal Staša* - EKIS Praha, Seven tisk