Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.2.16 / dotaz č. 66419
Dotaz:
Dobrý den,mám zájem o fotovolt.střešní elektrárnu.Mám starý nezateplený dům,vytápění kotlem na dřevo ( ú.t.)cca 230 m/2 vytápěné plochy.V kotelně je i 1000litrová aku nádrž s 22kw topným tělesem,které bych chtěl do budoucna využívat ke stálému vytápění. Střecha na jih,sklon odhadem 40 stupňů. Jestli jsem to dobře pochopil,dotace jsou na max.5kwp elektrárny 50% ceny.Nejsem si jistý,zda bude výkon stačit. Jak to nyní funguje s podporou a výkupem energie? Jde mi především o vlastní spotřebu,ale není mi jasné jak je to nyní nastaveno, v létě přebytek do sítě a v zimě?? Díky.
Hezký den,

chtělo by to znát Vaši spotřebu elektřiny a při vlastním návrhu zohlednit možnosti jejího využití. Program NZÚ je nyní koncipován tak, abyste vyrobenou elektřinu spotřeboval zejména pro sebe. Přebytky dávat do sítě se již nevyplatí. Je potřeba proto mít správně navrženu velikost fotovoltaických panelů a z toho vyplývající výkon FVE. Do budoucna bude myslím významné mít bateriový systém, který zároveň slouží jako záložní zdroj elektřiny pro dům. Také Vám to umožní mít svoji elektřinu i v době, kdy již Slunce nesvítí.

Pro Vaši lepší orientaci uvádím zde příklad FVE o výkonu 4 kWp, která je dotována v podprogramu NZÚ C 3.6 a je s akumulací do baterií.

Předpokládaná roční produkce elektřiny z FVE je cca 4.200 kWh

Využití 85%
Cena 1 kWh 4 Kč
Roční úspora 14 280 Kč
Návratnost 12,1 let
požadovaná minimální kapacita baterií 7 kWh
kapacita baterií 9,6 kWh
Celkem s DPH 275.000 Kč
Dotace 100 000 Kč
K platbě 175 000 Kč

Potřebné podklady pro dotaci jsou následující:

Energetický posudek, technická zpráva a výkresová část pro fotovoltaický systém (FVE) - zjednodušené schéma a umístění rozvaděčů, hlavních ochranných a regulačních prvků, odpojovačů a vyřízení připojovacích podmínek s Vašim dodavatelem elektřiny.

NZÚ žádost o dotaci se dělá on-line na webu, kde se zaregistrujete a vložíte (až budou vypracovány) i potřebné podklady, které pro Vás vypracuje energetický specialista.

Potřebný link k registraci na dotaci NZÚ https://nzu-zadosti2015.sfzp.cz/

a návod k němu: https://nzu-zadosti2015.sfzp.cz/Content/Help/Prirucka_Nova_Zelena_usporam.pdf

Na základě vyhodnocení Vašich spotřeb elektřiny a požadavků, bylo ve spolupráci s Vámi navrženo optimální řešení FVE pro efektivní využití elektřiny, které splňuje podmínky dotace na realizaci FVE v rámci programu NZÚ.