Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

24.2.16 / dotaz č. 66874
dobrý den, chci vědět více o možnosti Zelená úsporám a dotace na fotovoltaiky na výrobu a spotřebu elektřiny. Mám tarif přímotopy D45D
Hezký den,

pokud máte přímotopný tarif, máte samozřejmě po dobu 20 hodin sníženou cenu elektřiny a tak budete spořit méně peněz, než když byste měl tarif za běžnou bytovou sazbu. Ale i přesto, je jistě zajímavé, pokud to Vaše podmínky umožní a budete mít vhodnou plochu střechy orientované na jih, pořídit si domácí fotovoltaickou elektrárnu. Můžete se tak do budoucna stát méně závislý na vnějších dodavatelích elektřiny a zároveň tím zhodnotíte svoji nemovitost. Výtěžnost systému bude závislá na lokalitě a její intenzitě a délce slunečního svitu i na technickém řešení FVE, které by mělo zajistit smysluplné využití vyrobené elektřiny.

Výše dotace, v rámci programu NZÚ v oblasti podpory C. Efektivní využití zdrojů energie, kde jsou podporovány fotovoltaické systémy, je následující:

• C3.3 Solární FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem
(dotace 35 000,-Kč),

• C3.4 Solární FV systém bez akumulace elektrické energie s tepelným využitím přebytků a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh∙rok-1
(dotace 55 000,-Kč),

• C3.5 Solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh∙rok-1
(dotace 70 000,-Kč),

• C3.6 Solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 3 000 kWh∙rok-1
(dotace 100 000,-Kč),

Například v rámci podprogramu C 3.3 Solární FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem lze z FVE o výkonu 1,5 kWp ročně efektivně zužitkovat cca 1.470 kWh elektřiny a pro 6 kusů FV panelů budeme potřebovat 9 m2 jižně orientované a nezastíněné plochy střechy. Návratnost naší investice se započtenou dotací 35 tisíc korun je cca 8 let při pokrytí ohřevu vody 70% (požadavek NZÚ je minimálně 50%).

Dá se říci, že takový systém si může pořídit téměř každá domácnost Výhodou je, že lze toto provést i dodatečně a není to výsadou jenom novostaveb, neboť Instalace malé fotovoltaické elektrárny je poměrně jednoduchá a nevyžaduje žádné složité stavební úpravy.

Dnes již existují elektrické akumulační ohřívače vody s kombinovaným ohřevem, které používají na ohřev vody střídavý (AC) proud z elektrické sítě a stejnosměrný (DC) proud z fotovoltaických panelů, kdy je výhodou to, že mezi fotovoltaické panely a elektrickou topnou spirálu není vložen střídač a tak je tento systém ohřevu pro nás cenově dostupnější.

Ohřívač vody může být například i dvouspirálový, jenž je připraven jak pro přímé připojení fotovoltaických panelů tak také pro napojení z elektrické rozvodné sítě. Pro provozování fotovoltaického ohřevu nepotřebujeme souhlas provozovatele distribuční soustavy ani licenci na výrobu elektřiny, protože se jedná o ostrovní provoz.

A například v rámci podprogramu C 3.5 Solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh.rok-1
lze z FVE o výkonu 2,25 kWp ročně efektivně zužitkovat cca 2.126 kWh elektřiny a pro 9 kusů FV panelů budeme potřebovat 14 m2 jižně orientované a nezastíněné plochy střechy. Pro takový systém je doporučená kapacita baterií je cca 4,32 kWh a akumulace přebytků energie do teplé vody je také možná.

Návratnost naší investice se započtenou dotací 70 tisíc Kč je v tomto případě již delší, cca 14,5 roku při využití 90%.(Požadavek NZÚ je, že minimální míra využití vyrobené elektřiny pro krytí spotřeby v místě výroby je 70%).

Tento systém se hodí pro domácnosti, které chtějí mít částečnou energetickou nezávislost a přebytky vyrobené a nespotřebované elektřiny uložené do baterií, mohou z nich čerpat ve večerních hodinách. FV elektrárnou využijete efektivně ve vaší domácnosti (můžete s ní i ohřívat užitkovou vodu), o což se postará kvalitní měnič a pokročilá automatika, která rozhoduje zda máte vyrobenou elektřinu spotřebovat ve vaší domácnosti a nebo zda se má ukládat do baterií. Je možno říci, že každá větší domácnost si může takový systém pořídit. Výhodou je, že lze toto provést i dodatečně a není to výsadou jenom novostaveb. Instalace malé fotovoltaické elektrárny je poměrně jednoduchá a nevyžaduje žádné složité stavební úpravy.

V rámci programu, který podporuje instalaci fotovoltaických systémů si můžete nechat postavit samozřejmě i FVE o jiném výkonu, ale vždy je nutné, aby byla splněna požadovaná technická kritéria i podmínky předepsané vyhlašovatelem dotace. Návrh FVE by měl vycházet z Vašich spotřeb elektřiny i z Vašich požadavků, co od fotovoltaického systému očekáváte. Pokud budete mít konkrétnější dotaz, rád Vám ho zodpovím.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce