Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.2.16 / dotaz č. 66903
Dobrý den,
chtěla bych si upřesnit podmínky v programu Efekt - veřejné osvětlení. Je možné žádat o dotaci na rekonstrukci veřejného osvětlení, které má město v majetku, ale sloupy jsou umístěny v některých částech na soukromých pozemcích? Některé sloupy nejsou v majetku města. Město vlastní pouze osvětlení. Pokud je to možné, musíme dokládat souhlas vlastníků s realizací? Bylo by to poměrně komplikované, jelikož vlastníků pozemků i sloupů je poměrně dost. Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
kompletní informaci o veřejném osvětlení, a to jak technikou tak i majetkovou, by měl podat tzv. Pasport veřejného osvětlení. Veřejné osvětlení je obvykle majetkem obce a dle Zákona o obcích je nezbytné mít tento majetek inventarizován.
Pokud jsou umístěna svítidla na stožárech či jiných opěrných bodech, které nejsou majetkem obce, ale jiného subjektu, tento vlastník s tím musí souhlasit, popřípadě musí být dořešeno věcné břemeno.
Pro dotační program EFEKT souhlas s realizací dle podmínek potřebný není. Nicméně to neznamená, že s vlastníkem opěrného bodu nemusí být uzavřena dohoda či jiný způsob, který řeší nejen výměnu a rekonstrukci osvětlení, ale i opravy a údržbu.
Tolik obecně, konkrétní postup pak lze doporučit až na základě konkrétního případu.

S pozdravem Ing. Stanislav Bajer
Odpovídá:  Ing. Stanislav Bajer* - EKIS Hranice Etem Energo
Téma:  Osvětlení
tisk