Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.3.16 / dotaz č. 67116
Dobry den. Mel bych zajem o navrhnuti a fotovoltaicke elektrárny pro nas rodinny dum. Elektrarna by mela ohrivat vodu a topit. Pokud se domluvime chtel bych po vas vyrizeni dotace zelena usporam. Dekuji za vasi odpoved.
Hezký den,

pro návrh solární fotovoltaické elektrárny (FVE) je důležité znát stávající spotřeby elektřiny (nejlépe její denní průběh ) i spotřeby za několik předchozích roků. Na základě toho se lze rozhodnout zda zvolit ostrovní provoz s akumulací do vody či s akumulací do baterií nebo kombinaci obojího. Důležité je navrhnout FVE tak, aby nebylo nutno dodávat případné přebytky elektřinu do veřejné rozvodné sítě.

Pro realizaci FVE v rodinném domě lze využít dotace v rámci progamu Nová zelená úsporám (NZÚ). Pro rodinné domy je nyní aktuální výzva č.3. kde v oblasti podpory C – Efektivní využití zdrojů energie jsou FVE podporovány. Při splnění předepsaných podmínek návrhu a instalace je dotace zaručená.

Instalaci lze vřele doporučit, protože nám pomůže zajistit úspory paliv a energií, ušetřit naše peníze a navíc se budeme chovat ekologicky.

Zde je pár informací k NZÚ, které najdete i na internetu: http://www.novazelenausporam.cz/dokumenty/smernice/

Podoblast C.3 - Instalace solárních termických a fotovoltaických (FV) systémů

• podporována instalace solárních termických a fotovoltaických systémů do dokončených rodinných domů a do novostaveb rodinných domů (včetně rozestavěných),

• při podání žádosti před dokončením rodinného domu, musí být nejpozději v okamžiku doložení dokumentů prokazujících řádné dokončení realizace podporovaných opatření (tj. dokumentů pro vydání Registrace a rozhodnutí) prokázáno řádné dokončení domu – doloží se výpis z katastru nemovitostí k novostavbě,

• podporovány jsou fotovoltaické systémy na přípravu teplé vody s přímým ohřevem (podoblast C.3.3),

• podpora na solární fotovoltaické systémy v podoblasti C.3.4, C.3.5 a C.3.6 se poskytuje pouze na systémy připojené k distribuční soustavě po 1. 1. 2016,

• v podoblasti podpory C.3.4, C.3.5 a C.3.6 nesmí být maximální instalovaný výkon fotovoltaického systému vyšší než 10 kWp,

Výše dotace na FV systém (FVE) je následující:

C.3.3 Solární FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem 35 000 Kč

C.3.4 Solární FV systém bez akumulace elektrické energie s tepelným využitím přebytků
a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh.rok-1 55 000 Kč

C.3.5 Solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem,
který je ≥ 1 700 kWh.rok-1 70 000 Kč

C.3.6 Solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem,
který je ≥ 3 000 kWh.rok-1 100 000 Kč

Co se týká vytápění pomocí FVE je toto řešeno zpravidla jako podpora vytápění, neboť v zimním období je méně slunečního svitu a tak vyrábí FVE méně elektřiny, kterou by bylo možno použít na vytápění. Vyšší využití FVE k podpoře vytápění se nabízí zejména na jaře a na podzim.

Pro Vaši představu například Z FVE o výkonu 2 kWp dokážeme ročně efektivně zužitkovat cca 1.785 kWh elektřiny a pro 8 kusů FV panelů budeme potřebovat 12 m2 jižně orientované a nezastíněné plochy střechy. Návratnost investice se započtenou dotací je cca 7,8 roku při využití 85%. (Požadavek NZÚ je, že minimální míra využití vyrobené elektřiny pro krytí spotřeby v místě výroby je 70%). Doporučená velikost akumulačního zásobníku pro ohřev užitkové vody je minimálně 160 litrů.

Výše uvedený fotovoltaický systém se hodí například pro domácnosti, ve kterých potřebujete ohřívat užitkovou vodu a kde přebytky vyrobené elektřiny FV elektrárnou využijete efektivně ve vaší domácnosti, o což se postará Wattrouter+SSR. Je možno říci, že každá větší domácnost si může takový systém pořídit. Akumulace přebytků energie do akumulátorů je dle podmínek NZÚ možná. Výhodou je, že lze toto provést i dodatečně a není to výsadou jenom novostaveb. Instalace malé fotovoltaické elektrárny je poměrně jednoduchá a nevyžaduje žádné složité stavební úpravy.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm
Téma:  Ostatní
tisk