Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.3.16 / dotaz č. 67547
Dobrý den.Potřebuji poradit jak postupovat při zřízení solárních fotogalvanických panelu,
na rodinném domku-umístění panelu na balkonu.Vyrobenou el.energii chci zapojit do stávajícího el. rozvodu po připojení přes zásuvku.
Odběr elektřiny bude použit pro tyto spotřebiče:pračka,mikrovlná trouba,myčka na nádobí televize,lednička,mraznička,akvarium.
Kolik ks.panelu je potřeba?Je potřeba mít na ukladaní přebytečné energie( baterie)
Hezký den,

fotovoltaický systém, který máte na mysli je určen pouze pro Vaši spotřebu elektřiny. Kolik fotovoltaických panelů budete potřebovat bude záležet na návrhu, jenž bude vycházet z Vašich spotřeb elektřiny a také z časů jejich využití.

Nejlépe by bylo provést měření spotřeb Vašich elektrospotřebičů Wattmetrem a průběh odběrů elektřiny vyhodnotit a na základě toho stanovit odpovídající výkon fotovoltaické elektrárny a navrhnout technické řešení. Také je potřebné zjistit zda se fotovoltaické panely mohou instalovat na jižní stranu domu, nejlépe pod úhlem 45°.

Jedná se o tzv. Grid Free zdroje energie.

Pojem GridFree označuje vlastní zdroj elektrické energie určený výhradně pro přímou spotřebu (anglicky selfconsumption) na daném místě bez jakýchkoliv dodávek do distribuční sítě. Jednoduše řešeno, u GridFree instalace vždy platí, že vlastní získaná energie je vždy o něco nižší než aktuálně spotřebovaná energie a proto nedochází k přetokům energie do distribuční sítě (za elektroměr). Sada Grid Free promění sluneční paprsky (difuzní světlo) na elektrickou energii, kterou vám dodá panel s mikro-střídačem instalovaný kupř. na balkoně. Pokud máte spotřebiče, které tuto energii spotřebují, nemusíte energii nakupovat od distributora (ze sítě), ušetříte fin. prostředky.(fotovoltaické mini elektrárny s mikroměniči).


Jejich princip je jednoduchý:

Fotovoltaický panel vyrobí stejnosměrný proud, mikroměnič jej přemění na střídavé napětí 230 V a vy toto napětí přivedete do zásuvky. Kolik kWh proudu vyrobí vaše elektrárna, o to snížíte svoji spotřebu z veřejné sítě. Jediný požadavek je, aby výkon vaší FV elektrárny byl navržen tak, aby odběr místních elektrospotřebičů byl vždy vyšší než je maximální výkon mikroměniče. Jen tak se vám podaří, aby vyrobená energie ze solárního fotovoltaického panelu byla vždy spotřebována přednostně před placenou energií ze sítě.

Výhodou je, že tento systém FV elektrárny lze jednoduše výkonově navyšovat (propojit mezi sebou více fotovoltaických panelů a pospojovat více mikroměničů) a dodávaný výkon lze jednoduše řídit pomocí proudových hlídacích relé. Tak je možno zajistit, aby veškerá vyrobená elektrická energie byla spotřebována jen ve vašem domě a nedocházelo nikdy k přetokům zpět do distribuční soustavy.

V současné době můžete na instalaci FVE získat dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám. Může ušetřit až 100 000 Kč/ dům. Dotovaná je fotovoltaika na přípravu teplé vody s přímým ohřevem (C3.3), fotovoltaika na ohřev vody i spotřebu (C3.4), fotovoltaika s akumulací elektrické energie do baterií (C3.5 a C3.6).

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce