Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.3.16 / dotaz č. 67642
Mám zájem o fotovoltaiku 2 KW pro ohřev TUV
na RD.Máme sedlovou střechu s těžkou bet.krytinou .Únosný krov..Hřeben je orientován sever-jih.Je možno nainstalovat držáky solárů s orientací na jih jak je požadováno?
Jak rychlá je realizace od prvního osobního kontaktu?Fin.hrubý odhad ?
Výše dotace vč.projektu?
DĚKUJI
Hezký den,

co se týká realizace fotovoltaické elektrárny o výkonu 2 kWp lze pořídit ucelené sety splňující podmínky dotace v rámci programu NZÚ v podoblasti C 3.3 Solární FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem.

Obecně lze říci, že téměř každá domácnost si může takový systém pořídit. Výhodou je, že lze toto provést i dodatečně a není to výsadou jenom novostaveb, neboť Instalace malé fotovoltaické elektrárny je poměrně jednoduchá a nevyžaduje žádné složité stavební úpravy.

Pro Vaši informaci například z FVE o výkonu 2 kWp dokážeme ročně efektivně zužitkovat cca 1.960 kWh elektřiny a pro 8 kusů FV panelů budeme potřebovat 12 m2 jižně orientované a nezastíněné plochy střechy. Návratnost Vaší investice se započtenou dotací je cca 9,4 roku při pokrytí ohřevu vody 70% (požadavek NZÚ je minimálně 50%). Doporučená velikost akumulačního zásobníku je minimálně 160 litrů.

A jaké akumulační ohřívače vody můžeme použít pro FV solární panely?

Dnes již existují elektrické akumulační ohřívače vody s kombinovaným ohřevem, které používají na ohřev vody střídavý (AC) proud z elektrické sítě a stejnosměrný (DC) proud z fotovoltaických panelů, kdy je výhodou to, že mezi fotovoltaické panely a elektrickou topnou spirálu není vložen střídač a tak je tento systém ohřevu pro nás cenově dostupnější. Ohřívač vody může být například i dvouspirálový, jenž je připraven jak pro přímé připojení fotovoltaických panelů tak také pro napojení z elektrické rozvodné sítě.

Jaký typ montážní konstrukce pro FV panely bude použit, záleží na typu střechy a její krytině. Nasměrování na jižní stranu a nastavení optimálního úhlu FV panelů lze provést pomocí montážních prvků a podpěrných konstrukcí. Před vlastní montáží je vhodné provést projekt, týkající se umístění a osazení FV panelů na střechu a řešící i elektrické rozvody nutné pro napojení FVE.

Realizace FVE je provedena bezprostředně po obdržení souhlasného stanoviska od distribuční elektrárenské společnosti (pokud je požadováno) a je provedena většinou do třech dnů. Po provedení revize a poučení investora, jak správně musí FVE obsluhovat lze FVE uvést do provozu.

Pořizovací náklady včetně montáže na 2 kWp elektrárnu s akumulací do vody se pohybují okolo 110 tisíc Kč. Po odečtení dotace 35 tisíc Kč v podoblasti C3.3 zaplatí zákazník cca 75 tisíc Kč a v podoblasti C3.4, kdy je dotace 55 tisíc Kč zaplatí zákazník 55 tisíc Kč.

Každý systém FVE je potřebné však navrhnout individuálně podle zjištěných i očekávaných spotřeb elektřiny a také dle výše odběrů elektřiny a jejich rozložení během všedních i víkendových dnů.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce