Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.3.16 / dotaz č. 67754
Je třeba při výměně tašek na střeše již dopředu myslet na umístěni fotovoltaických panelů a instalovat nějaké speciální držáky, a nebo není problém panely instalovat dodatečně na již hotovou střechu?
Hezký den,

pro montáž fotovoltaických panelů je důležité pouze mít přístup na střechu a znát umístění a rozteč krokví, k nimž se přišroubují držáky. To lze provést i dodatečně. Další a elegantnější možností je zjistit u výrobce nebo dodavatele krytiny, zda má v nabídce speciální tašku přímo určenou pro instalaci solárních fotovoltaických panelů bez potřeby porušení krytiny. V tomto případě je vhodné zjistit, kam nejlépe tyto tašky umístit, aby zároveň vyhověly požadavku na umístění fotovoltaických panelů tak, aby se nemusely překládat. Pro menší instalace solárních panelů na šikmé střechy lze využít cenově dostupné střešní háky, jež jsou určeny pro různé typy krytin.

Proto doporučuji připravit si projekt FVE o patřičném výkonu, z čehož zjistíte kolik panelů budete muset na střeše rozmístit a tomu přizpůsobit technické řešení.

Nakonec bude vhodné využít odbornou instalaci instalační firmou, která má zkušenosti s osazováním solárních panelů a která Vám bude nést i záruky za provedené práce.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm
Téma:  Ostatní
tisk