Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.3.16 / dotaz č. 67775
Dobry den,mam dotaz tykajici se fotovoltaiky.Lepsi je system predimenzovany ?mylim to tak aby prebytky prodavalo se do site ,nebo spis "na miru" ,tak aby spis to spotrebovat v ramci domacnosti? Planuji postavit mobilni dum , zatim bylby bez cisla popisneho ,bylby na pozemku kde je uz zapojena elektrina,bylby proble se zapojenim na takove odberne misto fotovoltaickeho systemu?

Hezký den,

při návrhu FVE se doporučuje následující:

Návrh fotovoltaické elektrárny by měl být proveden nejprve s ohledem na naše spotřeby elektřiny během dne, kdy je dostatek slunečního svitu k výrobě elektřiny a to jak v pracovní dny tak také o výkendech. Důležité je také rozložení významných odběrů elektřiny elektrospotřebiči v čase.
Ideální je provést měření Wattmetrem se záznamem příkonů i časů odběrů jednotlivých elektrospotřebičů na paměťovou kartu a tato data vyhodnotit a na základě zjištěných údajů navrhnout pracovní režim časově programovatelných elektrospotřebičů tak, aby byl zajištěn postupný a co nejplynulejší odběr elektřiny s minimálními výkyvy v době slunečního svitu. Případnou nadvýrobu elektřiny je potřebné ukládat buď do ohřevu užitkové vody a nebo do baterií.

Pro zajištění maximální energetické soběstačnosti je potřebné navrhnout FVE o výkonu, který bude pokrývat co největší podíl Vaší roční spotřeby elektřiny. K tomu však bude již potřebné vyrobenou elektřinu v době slunečního svitu a při jejím okamžitém nevyužívání uchovávat na pozdější využití, kdy již Slunce nesvítí. To lze provést jak akumulací do vody, tak také akumulací do baterií. Kapacita naakumulované elektrické energie by měla odpovídat našim energetickým potřebám a měla by být efektivně využívána.

Pro efektivní využívání elektřiny je potřebné mít pod kontrolou jak vlastní elektrospotřebiče a elektrozařízení, tak také naše spotřební návyky. Můžeme k tomu využít například wattrouter a možnosti programování a odložených startů (pračky, myčky, ohřev vody, větrání, vaření a pečení a pod.)

Při napojení FVE na rovodnou síť je potřebné zažádat distribuční společnost o připojovací podmínky. Pouze v případě, že by byl proveden pouze tzv. ostrovní provoz, nemusíte distribuční společnost kontaktovat.

Jak již bylo výše napsáno, je nutné správně navrhnout instalovaný výkon fotovoltaické elektrárny i její komponenty, aby zejména v letních měsících výroba elektřiny nepřevyšovala příliš její spotřebu. Je známo, že využití vlastní vyrobené elektřiny v běžné domácnosti se standardními elektrospotřebiči a bez dodatečné akumulace je cca 20-30 % v případě, že je poměr celkové roční spotřeby elektřiny 1.000 kWh na 1 kWp instalovaného výkonu. Pokud je tento poměr vyšší, tak stoupá procento využití vlastní vyrobené elektřiny.

Instalací zásobníků s ohřevem vody je možné zvýšit využití vyrobené elektřiny o dalších cca 20-30 % a také uspořit na jiných energiích pro vytápění, pokud je pro vytápění využita voda v otopných tělesech, podlahovém topení apod. Na 1 osobu se uvažuje spotřeba cca 40 litrů teplé vody denně,což představuje pro čtyřčlennou rodinu cca 58.400 litrů (58,4 m3) za rok.

Na ohřev 58.400 litrů studené vody z 10 °C na 55 °C se spotřebuje cca 3.100 kWh elektřiny ročně. Tolik energie vyrobí za rok např. FVE o instalovaném výkonu 3 kWp, s12-ti fotovoltaickými panely.

Využít přebytky vyrobené elektrické energie ze dne přesunem na dobu, kdy FVE nevyrábí, je možné akumulací elektřiny do baterií.
Změna času využívání elektrospotřebičů s výkonem v řádu kW, umožní dosáhnout využití FVE i nad 90 %.

Optimalizací velikosti FVE, v závislostí na typu a velikosti naší spotřeby, se můžeme přiblížit 100 % využití vyrobené elektřiny z FVE.
Instalací FVE je možné snížit svoji závislost na systému distribuce i hodnotu jističů,

Myšlenka mobilního domu je zajímavá. Víte již, jak vyřešíte kanalizaci, přívod vody a vytápění domu? Rád bych toto s Vámi konzultoval a pomohl Vám z řešením.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce