Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.4.16 / dotaz č. 67888
V propgramu Nová zelená úsporám. podoblast C3.4-C.6 pro solární TV systém s akumulací elektrické energie a připojením k elektr. distribuční soustavě je požadavek výpočtu využitelného zisku ze solárního systému a míry využití vyrobené elektřiny pro krytí spotřeby v místě výroby. Výpočet ročního předpokládaného provozu systému musí být proveden s hodinovým výpočetním krokem nebo kratším.
Jak takový výpočet provést? Existuje nějaký program?
Vážený pane kolego,
je známo, že fotovoltaické systémy na rodinných domcích pokryjí jen 10 až 30% spotřeby elektřiny v domě. To je dáno tím, že přes den, kdy je sluneční energie nejvíce, lidé obvykle nejsou doma a v domě je minimální odběr.

Záměr dotačního programu je, aby elektřiny z FV byla využita v místě výroby, proto je u programů C.3.4, C.3.5, C.3.6 vyžadováno mimo jiné 70% pokrytí spotřeby.

Simulační výpočet slouží k tomu, že porovnáte předpokládanou výrobu s předpokládanou spotřebou. Hodinový (nebo minutový) krok je v tomto případě nutný, protože při denním nebo delším kroku by vyšly nesmysly. Porovnání není složité, na to stačí i excelová tabulka. Výpočet výroby je trochu složitější, ale opět ho lze v Excelu nebo jiném tabulkovém procesoru docela snadno vytvořit.

Klimatické údaje můžete nakoupit od ČHMÚ. I když jsou to data získaná za veřejné peníze, nejsou veřejná. Jako daňový poplatník už jste je zaplatil, nyní je zaplatíte podruhé jako zákazník. Nebo můžete koupit jinou klimatickou databázi, např. Meteonorm, nebo využít bezplatný evropský model PVGIS. (odkazy níže).
Vstupní údaje o budoucí spotřebě domu si ale musíte vytvořit sám. Pokud například máte roční fakturu za elektřinu, musíte tuto spotřebu rozdělit do hodin jednotlivého roku. Můžete k tomu využít typový diagram dodávky elektřiny, který najdete na stránkách OTE, nebo si ho vyžádejte na ERÚ.

Také si můžete rovnou koupit výpočetní nástroj, například software PV*Sol umí mnoho dalších věcí: modelovat zastínění panelů, zohlednit vliv stringování, simulovat vzhled objektu s fotovoltaikou. Samozřejmostí je výpočet produkce s parametry konkrétních panelů a střídačů, lze vybírat z velmi rozsáhlé a pravidelně aktualizované databáze. V programu jsou i klimatická data pro celou Evropu, nic dalšího tedy už kupovat nemusíte. Program je v angličtině, němčině a dalších jazycích, čeština mezi nimi ale není.
Podobné služby nabízí i slovenský model SolarGIS.

Je jasné, že výsledek pak bude takový, jaká budou vstupní data. Na jednu stranu můžete mít velmi sofistikované údaje o výrobě, na druhou stranu údaje o spotřebě si prostě vycucáte z prstu. V hodinovém kroku pak tyto údaje velmi přesně porovnáte.

Přeji hodně úspěchů!
K. Srdečný

http://www.valentin-software.com/
http://solargis.info/

http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php#
http://www.meteonorm.com/

http://www.ote-cr.cz/statistika/typove-diagramy-dodavek-elektriny/normalizovane-tdd