Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.4.16 / dotaz č. 68051
Dobrý den, prosím o radu, existuje ve vaší nabídce ostrovní sol. sys., který by při instalaci panelů na taškovou střechu orientovanou na jih zvládnul: cca 16 led žárovek - po cca 3w, lednici, malé nářadí - vrtačku, malou cirkulárku- rozbrušku/vče hobby/ - vždy jen jeden nástroj a pak TV a počítač??? Viděl jsem na vašem webu nějaké sestavy, ale nejsem v oboru vzdělán. Děkuji za radu, popřípadě rád přijedu na poradu k vám.
Hezký den,

pro Vaše požadavky by jistě vyhověla (v době slunečního svitu) například ostrovní solární fotovoltaická elektrárna (FVE) o výkonu 2 kWp, která dokáže ročně efektivně zužitkovat cca 1.960 kWh elektřiny. Pro 8 kusů FV panelů budete potřebovat 12 m2 jižně orientované a nezastíněné plochy střechy.

Návratnost takové investice se započtenou dotací v C3.3 je cca 9 roků při pokrytí ohřevu vody 70% (požadavek NZÚ je minimálně 50%).Doporučená velikost akumulačního zásobníku je minimálně 160 litrů. Na FVE a její solární panely se zpravidla napojují elektrické akumulační ohřívače vody s kombinovaným ohřevem, které používají na ohřev vody střídavý (AC) proud z elektrické sítě a stejnosměrný (DC) proud z fotovoltaických panelů, kdy je výhodou to, že mezi fotovoltaické panely a elektrickou topnou spirálu není vložen střídač a tak je tento systém ohřevu pro nás cenově dostupnější.

Další řešení je mít FVE s mikroinvertory, (která však nefunguje jako ostrovní provoz) jež se jednoduše zapojí do jedné ze zásuvek dvouzásuvky a Vy můžete do druhé (volné) zásuvky zapojit Vaše elektrospotřebiče. Kolik kWh proudu vyrobí vaše elektrárna, o to snížíte svoji spotřebu z veřejné sítě. Jediný požadavek je, aby výkon vaší FV elektrárny byl navržen tak, aby odběr místních elektrospotřebičů byl vždy vyšší než je maximální výkon mikroměniče. Jen tak se vám podaří, aby vyrobená energie ze solárního fotovoltaického panelu byla vždy spotřebována přednostně před placenou energií ze sítě.

Výhodou je, že tento systém FV elektrárny lze jednoduše výkonově navyšovat (propojit mezi sebou více fotovoltaických panelů a pospojovat více mikroměničů) a dodávaný výkon lze jednoduše řídit pomocí proudových hlídacích relé. Tak je možno zajistit, aby veškerá vyrobená elektrická energie byla spotřebována jen ve vašem domě a nedocházelo nikdy k přetokům zpět do distribuční soustavy.

Doporučuji samozřejmě vše předem správně navrhnout a naplánovat a poradit se s odborníky, jaké řešení bude pro Vás a pro Vaše technické podmínky a možnosti instalace vyhovující.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce