Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.4.16 / dotaz č. 68204
Dobrý den,
potřebuji poradit jak nejlepe využít fotovoltajicke panely pro chod RD cca 100m2 vytapený tepelným čerpadlem.Zda přebytky ohrívat vodu ci jen pro výrobu elektriny do bateriji.
Děkuji.
Hezký den,

nejlepší využití fotovoltaických panelů pro RD (až 90%) je při použití FV systému s akumulací do baterií. Jsou zde však vyšší pořizovací náklady, cca 250 tisíc Kč pro FVE o instalovaném výkonu 3,6 kWp. Dotace NZÚ je zde v tomto podprogramu C3.6 rovných 100 tisíc Kč a tak vás to bude po odečtení dotace stát cca 150 tisíc Kč. Tato cena platí pro levnější typ baterií s životností cca 6 let. Návratnost zde vychází okolo 13 roků.

Nejlevnější je FVE pro ohřev vody, kdy může tento systém nahradit termický solární systém. Výhodou bude i možnost využití vyrobené elektřiny pro pohon elektrospotřebičů v domácnosti a na svícení. Dotace se týká odoblasti programu NZÚ C 3.3 Solární FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem. V tomto případě je možnost získat dotaci 35 000,-Kč.

Návrh FVE je proto dobré prokonzultovat s energetickým specialistou, či projektantem, který by měl v prvé řadě od Vás získat informace o vašich plánovaných spotřebách elektřiny a jejich rozložení během dne, jak pracovního dne, tak i víkendů.

Například z FVE o výkonu 2 kWp dokážete ročně efektivně zužitkovat cca 1.960 kWh elektřiny a pro 8 kusů FV panelů budete potřebovat 12 m2 jižně orientované a nezastíněné plochy střechy. Návratnost Vaší investice se započtenou dotací by mohla být cca 10 roků, při pokrytí ohřevu vody 70% (požadavek NZÚ je minimálně 50%). V tomto případě instalovaný systém nesmí být propojen s distribuční soustavou. Doporučená velikost akumulačního zásobníku je minimálně 160 litrů, což Vy splňujete.



V podprogramu C 3.4 Solární FV systém bez akumulace elektrické energie s tepelným využitím přebytků a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh.rok-1 je pro žadatele v NZÚ podpora 55 000,-Kč. Vyšší podpora je v podprogramu C3.5 a to 70 000,-Kč a v podprogramu C3.6 je podpora 100.000,.Kč, jak bylo výše uvedeno.

V podmínkách dotace jsou mimo jiné uvedeny technické požadavky na jednotlivé komponenty FVE a ty je potřebné dodržet. Jedná se například o minimální účinnost FV panelů, účinnost měniče a pod. Proto při skládání FVE je potřebné mít toto na paměti a vycházet z vydaného Metodického pokynu. Tento metodický pokyn doplňuje a upřesňuje výpočetní postupy a vybrané okrajové pod-mínky pro provádění energetických výpočtů pro podoblast podpory C.3 „Závazných pokynů pro žadatele a příjemce podpory z podprogramu Nová zelená úsporám – rodinné domy v rámci 3. výzvy k podávání žádostí.

Pro efektivní provoz FVE je potřebné mít kvalitní měnič, jenž se nazývá také jako střídač, či invertor. Zajišťuje přeměnu ze stejnosměrného napětí, přiváděného z fotovoltaických panelů, na střídavé napětí. Účinnost střídače při přeměně energie je obvykle 96-98 %. Měnič-Střídač, může být jednofázový, nebo třífázový. Pro připojení baterie a ukládání přebytků výroby elektřiny, potřebujeme tzv. hybridní měnič. Měnič-Střídač zpravidla obsahuje MPP tracker pro vyšší procento využití výkonu fotovoltaických panelů. Jedná se o zařízení, které hledá ideální poměr napětí a proudu v čase, kdy svítí Slunce a fotovoltaické panely vyrábí elektřinu.Pomáhá zvýšit objem vyrobené elektřiny až o 40% ve srovnání s instalacemi bez MPP trackeru.

Důležitý je také Wattrouter, což je přídavné zařízení, které se instaluje do rozvaděče v objektu. Zapojuje a spíná okruhy se spotřebiči, jako je např. akumulační zásobník, klimatizace, ohřev a filtrace bazénu. Může plynule regulovat příkon podle potřeby a nastavených pravidel. Pomáhá omezit přetoky přebytků vyrobené elektřiny do distribuční soustavy. Může také pracovat podle signálu HDO, jímž distributoři vzdáleně řídí čas spínání spotřebičů ve vysokém tarifu (VT) a nízkém tarifu (NT).

Co se týká využití fotovoltaické elektrárny (FVE) pro pohon tepelného čerpadla, je třeba si uvědomit, že v zimním období je omezená doba slunečního svitu a tak výroba elektřiny z FVE bude v počtu kWh minimální. Pro tepelné čerpadlo je výhodnější spíše kombinace s termickými solárními kolektory, které pomáhají zvýšit průměrný topný faktor (ohříváním a předehříváním) topné vody při provozu tepelného čerpadla a tak snížit jeho spotřebu elektřiny a ušetřit peníze.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce