Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.4.16 / dotaz č. 68206
Dobry den,
dostala jsem na vas doporuceni ohledne porady rekonstrukce RD.

Planujeme rekonstrukci RD z roku 1925. Dum je castecne podsklepen, ma 2np a podkrovi. Mame v planu cely dum zateplit za pomoci dotace.

Resime ale problem co se sklepem, jak jsme psala, je castecne podkslepen. Podlaha 1.np je 900mm na terenem. Hloubka zakladu nepodsklepene casti je od terenu podle soucasne dokumentace cirka 800mm. Hloubka zakladu posklepene casti cirka 1900mm od prilehleho terenu.

V priloze posilm fotky ze sklepa..
V 1.np je dum suchy, s tim neni problem..

Kdyby byl dum nepodkslepen, tak bychom resili, ze se zaklady odkopou, zasterkuji, opatri hydroizolaci do vysky soklu 900mm nad teren (kde navazuji zdivo s navrhovanym zateplenim), opatri se extr.polystyrenem a da se nopovana folie...

Nevim ale, jak to vyresit v pripade ze je dum podkslepen castecne.. Jeste je podsklepen "nerovnomerne", na severu je podsklepen a pak jeste cast na JZ, do toho je tam jeste pristaveno nepodsklenene zadveri..
Jestli v podsklepene casti je treba resit drenaz a v nepodsklepene ne...?

Moc dekuji za vas nazor
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

S provedením kontaktního zateplení systémem ETICS u starších domů přímo souvisí otázka sanace spodní stavby.
Primárně jde o to, aby podklad systému ETICS splňoval požadovaná kritéria – nyní mluvíme o vlhkosti a salinitě (dále je to také rovinnost, soudržnost, celistvost, přídržnost atd.).
Uvádíte že dům je v rozsahu 1.NP suchý a podlaha cca 90 cm nad terénem. Pro ETICS by neměla vlhkost být větší než 5%, u některých systémů se připouští do 7%. To by měl ověřit technik výrobce systému, většinou zdarma nabízí v rámci dodávky odběr vzorku a vyhodnocení.
Nyní k úpravě soklu a pod terénem, na kterou se ptáte. Ta by se měla provést tak, aby nedošlo ke zvýšení vlhkosti konstrukce nad soklem, tedy minimálně nesmíme zhoršit stávající stav, optimálně dle možností ho i vylepšit. Uvádíte, že základy se po odkopání opatří hydroizolací do výšky soklu 90 cm, na to přijde XPS. Svislou hydroizolaci je správné provést za předpokladu, že zdivo a podlahy budou mít vodorovnou souvislou hydroizolační vrstvu. Současné zdivo ji nemá, muselo by být například podříznuto. Dodatečná hydroizolace soklu uzavře kapilární vlhkost, která může nevzlínat výše, dosud mohla částečně odcházet přes omítku soklu.

Úprava soklové části by měla být provedena tak, aby byl umožněn přirozený transfer vlhkosti skrze souvrství zateplovacího systému. Například použitím děrovaného EPS a v systému ETICS s komponenty s nízkým faktorem difúzního odporu (lepidla a omítka).
Shrnuto - vodným řešením pro starší cihlové zdivo jsou difúzně více otevřené kontaktní systémy ETICS. Jedná se o děrované desky na bázi EPS nebo šedého polystyrénu. Kontaktní zateplovací systém je jeden ucelený výrobek s předepsanými komponenty, které jsou zde svými difúzními vlastnostmi (lepidla a finální omítka) přizpůsobeny nízkými hodnotami difúzního faktoru, tedy jsou více paropropustné. Některé varianty lze použít až do zmíněné vlhkosti 7%, jsou pro zdivo šetrné a celkem vhodné. Ve vyšších partiích, kde je vlhkost a salinita již pod bezpečnou hranicí, se použije běžný EPS.

U terénu je ale potřeba osadit do výšky cca 40 cm XPS, ten může být podložen nopovou fólií, aby došlo alespoň k separaci líce soklového zdiva od nepropustného obkladu XPS a vlhkost z vnější strany soklu měla možnost někam vycházet. Obdobně to bude řešeno pod úrovní terénu.
V případě vysokých vlhkostí soklu je vhodným řešením předsazený obklad soklu s větranou mezerou, za kterou je difúzně otevřená tepelná izolace, pod terén ale v každém případě musí přijít XPS.

K drenáži:
Drenáží musí být odvodněná minimálně úroveň, do které je provedena tepelná izolace deskami XPS. Hloubka uložení drenáže a tím rozsah zateplení dolů je limitován bezpečným odvodněním drenáží do kanalizace nebo jinam. Není nutné kopat drenáž až pod úroveň sklepa, možná to ani nebude z uvedených důvodů možné. Zase ale platí již dříve popsaný princip - drenáže nesmí zhoršit současný stav konstrukcí sklepa. To se může snadno stát, pokud nebude drenážní těleso provedeno správně a vodu ke sklepu naopak svede.
Drenážní systém tedy musí být navržen optimálně dle spádových poměrů kolem domu s kontrolními šachticemi v lomech, spády alespoň 1,5 až 2%. Drenážní děrované potrubí musí být uloženo na nepropustném dně (nejlépe vybetonovaný žlábek), aby voda byla bezpečně vedena pryč a nevsakovala se pod drenáž (především v úsecích sklepa). Líc základu a zdiva sklepa pak separovat nopovou fólií 6 mm (a přiložit izolaci z XPS alespoň 10 cm, lépe více a tu dotáhnout až k EPS na fasádě).
Zásyp drenážního tělesa hrubým čistým štěrkem 32-63 mm, oddělit geotextilií, horní dosypání pod okapový chodník nejlépe rovněž štěrkem (hlínu z výkopku nedoporučuji) a upravit spád okapového chodníku od domu.
Hloubku výkopu upravit dle základové spáry, z hlediska zateplení to chce alespoň 60 cm, takže je-li 80 cm vyjde to jakž takž i spádově, pozor, podkopání základu může narušit statiku.

Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk