Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.4.16 / dotaz č. 68241
Dobrý den,
chci Vás požádat o radu, zda jsem následné dobře pochopila.
Našla jsem informaci, že v souvislosti s nařízením
vlády je ze zákona od 1.1.2015 povinnost instalovat v bytech bytových domů indikátory odběru tepla na všechna topná tělesa, tzn. nejen na radiátory, ale i na přívodní svislé roury, které také vytápějí.
Přičemž nedodržení toho je porušení zákona?
Můžete mě prosím říci jaké je to číslo nařízení vlády? Děkuji
Vážená paní,
indikátory spotřeby tepla mohou být různých typů, každý pracuje trochu jiným způsobem a proto se také různě instalují.

Nejrozšířenější typ indikátoru se dává jen na těleso, neregistruje tedy teplo které do místnosti dodají stoupačky.
Jiný typ se dává na trubku odcházející z radiátoru, ani ten neregistruje teplo které do místnosti dodají stoupačky.
Ještě jiný typ se dá do místnosti pod strop a registruje teplo nejen z radiátorů a stoupaček, ale třeba i z vaření nebo žehlení.

Citace ze zákona uvádíme níže.

Aby se zohlednilo i teplo ze stoupaček, případně teplo, které přijde skrz zeď nebo strop od sousedů, platí se teplo základní a spotřební složkou. Základní složku (40 až 50 %) platí každý, bez ohledu na údaj nějakého indikátoru. Smyslem je, aby i nájemníci s vypnutými radiátory platili teplo, protože ho využívají právě stoupačkami nebo od sousedů. Dále se zavádí minimální a maximální platba, takže i nájemníci s nulovým náměrem indikátorů musí zaplatit nějaký minimální podíl (od roku 2016 to je 80 % průměrných nákladů).

Odpověď na váš dotaz tedy zní: Není povinnost měřit teplo, kterými v bytě topí stoupačky. Povinnost "měření" nevyplývá z nařízení vlády, ale ze zákona a prováděcí vyhlášky.

Povinnost instalovat "měřiče" tepla vyplývá ze zákona č. 406/2000 Sb, §7 odst. 4g. Konkrétně se zde uvádí:

[Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou dále povinni] vybavit, v případě bytových domů a víceúčelových staveb s dodávkou tepla nebo chladu ze soustavy zásobování tepelnou energií nebo s ústředním vytápěním nebo chlazením anebo společnou přípravou teplé vody každý byt a nebytový prostor přístroji registrujícími dodávku tepelné energie, kterými jsou stanovená měřidla podle zákona o metrologii anebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění, v rozsahu a způsobem podle prováděcího právního předpisu; vlastníci a uživatelé bytů nebo nebytových prostor jsou povinni na základě výzvy vlastníka budovy nebo společenství vlastníků jednotek umožnit instalaci, údržbu a kontrolu těchto přístrojů.

Toto ustanovení pak upřesňuje vyhláška č. 194/2007 Sb. §7a odst. 2). Konkrétně se zde uvádí:

Zařízením pro rozdělování nákladů na vytápění je indikátor pro rozdělování nákladů na vytápění místností otopnými tělesy instalovaný na každém otopném tělese, indikátor instalovaný na odtokové trubce z otopného tělesa nebo přístroj se snímačem teploty vnitřního vzduchu ve vytápěném prostoru a teploty venkovního vzduchu ve dnech vytápění v otopném období s trvalým průběhovým záznamem rozdílů těchto teplot vzduchu za časový interval, kterým je počet dnů v otopném období. V budově se instalují vždy stejné typy indikátorů nebo přístrojů se snímačem teplot.


S pozdravem
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk