Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

20.5.16 / dotaz č. 69136
Dobrý den,
uvažuji o fotovoltaické elektrárně na rodinný dům o výkonu 3kWp.
Elektrárna by byla zapojena jednofázově.
Otázka zní jak je to momentálně legislativně ?
Tzv. Mikrozdroj s nulovými přetoky nechci.
Licenci výrobce také ne.
Lze připojit FVE, pokud udělí distrubutor rezervaci výkonu a seženu si obchodníka s energiemi, který energii odkoupí (ač za minimální cenu) bez toho abych měl zmiňovanou licenci?
Hezký den,

dnes licence pro takto malý zdroj 3 kWp není již požadována. Můžete naopak pro rodinný dům požádat o dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám (NZÚ), kdy nejlepší využití fotovoltaické elektrárny (FVE) pro rodinný dům (až 90%) je při použití FV systému s akumulací do baterií. Dotace NZÚ je zde v tomto podprogramu C3.6 rovných 100 tisíc Kč.

V dalším podprogramu C 3.4 Solární FV systém bez akumulace elektrické energie s tepelným využitím přebytků a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh.rok-1 je pro žadatele v NZÚ podpora 55 000,-Kč. Vyšší podpora je v podprogramu C3.5 a to 70 000,-Kč a v podprogramu C3.6 je podpora 100.000,.Kč, jak bylo výše uvedeno.

Nejlevnější je FVE pro ohřev vody, kdy může tento systém nahradit termický solární systém. Výhodou bude i možnost využití vyrobené elektřiny pro pohon elektrospotřebičů v domácnosti a na svícení. Dotace se týká odoblasti programu NZÚ C 3.3 Solární FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem. V tomto případě je možnost získat dotaci 35 000,-Kč. Zde nemusíte ani žádat distributora o připojovací podmínky, protože se jedná o tzv.ostrovní provoz.

Váš návrh FVE doporučuji prokonzultovat s energetickým specialistou, či projektantem, který by měl v prvé řadě od Vás získat informace o vašich plánovaných spotřebách elektřiny a jejich rozložení během dne a to jak v pracovních dnech, tak i o víkendech.


S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce