Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

8.6.16 / dotaz č. 69637
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat od 1.1.2015 je povinnost instalovat v bytech indikátory odběru tepla na všechny radiátory,ale naše SVJ na radiátory nenechala nic namontovat a dala nám krabičku v předsíni ke stropu a odečtovou krabičku na WC,toto měří teplotu u stropu v bytech,již jsem měla na to připomínky a předseda SVJ nebere na to zřetel a nevím kam se obrátit,abychom měli indikátory na radiátorech a měřila se poctivě spotřeba tepla v bytech.Děkuji moc za odpověď.
Vážená paní,
podle vašeho popisu to vypadá, že máte instalován indikátor spotřeby tepla pomocí tzv. denostupňové metody. To je zcela v souladu s legislativou.

Spotřeba tepla se v bytech nedá měřit přesně (resp. dá, ale bylo by to velice nákladné). Proto se spotřeba tepla odhaduje z jiných údajů. Jednou možností je měřit teplotu na radiátoru - k tomu slouží právě různé typy indikátorů na radiátorech. Je to rozšířená metoda, která má ale i nevýhody. Zejména dává špatné výsledky tam, kde si někdo radiátor vypne a nechá si byt vytápět jen teplem, které přijde ze stoupaček a stěnami od sousedů. Sousedi pak musí zaplatit o to více.

Denostupňová metoda je spravedlivější, protože se snímá teplota v bytě, ne na radiáoru. Takže i ten, kdo radiátor vypne, bude mít naměřenou spotřebu podle toho, jestli v bytě topil na 16°C nebo 22 °C. Nevýhoda této metody je v tom, že se nerozlišuje, odkud teplo přišlo. Takže třeba byty s okny na jih mohou mít naměřenou vyšší spotřebu, protože sluníčko jim přetápí byt.

Současná vyhláška umožňuje použít jak měření teploty v bytech, tak indikátory na tělesech. Obecně se ale dá říci, že indikátory vnitřní teploty v bytě, které máte ve vašem domě, jsou o něco spravedlivější, než indikátory na tělesech. Doporučujeme vám zůstat u tohoto způsobu.

S pozdravem
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk