Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.6.16 / dotaz č. 69679
Zažádal sem si o dotaci na tepelné čerpadlo a mám vše vyřízené včetně smlouvy s krajem. Rád bych věděl jestli je v dnešní době nejlepší volbou tepelné čerpadlo,vím že jsou na trhu nové technologie spalování biomasy atd.dále pak fotovoltaické panely a větrná energie.
Dobrý den,

Děkuji za Váš dotaz. Odpověď na něj je však poměrně složitá, jelikož jde o dotaz do značné míry obecný. Volba zdroje tepla se může hodnotit podle různých hledisek od ekonomického, ekologického až po komfort užívání a obsluhy.
Z ekologického hlediska je lokálně tepelné čerpadlo čistým zdrojem energie a např. ve srovnání se zdrojem tepla na biomasu neprodukuje žádné emise znečišťujících látek. Nutno však říct, že zdroje na biomasu jsou také nízkoemisní a s vysokou účinností výroby tepla.

Ekonomická stránka hodnocení je kromě investičních nákladů velmi závislá na budoucích cenách energie, které jsou v dlouhodobějším horizontu obtížně odhadnutelné. Z hlediska komfortu je tepelné čerpadlo prakticky bezobslužným zdrojem, zatím co u zdroje na pevná paliva je míra automatizace závislá na technologickém vybavení výrobku (odstranění popela, čištění výměníku, zapalování, doplnění paliva do zásobníku). Nemalý podíl v rozhodování má také Vaše preference a orientace k příslušné technologii bez ohledu na ekonomické nebo ekologické hodnocení. Jestliže jste se již rozhodl pro tepelné čerpadlo a Váš dům a otopná soustava je vhodná pro jeho instalaci (což se podle schválené investiční dotace předpokládat), určitě jeho instalace není nesprávnou volbou a zejména investiční podpora a již vložený čas a energie a zřejmě také finanční prostředky do jejího vyřízení tuto volbu při případném hodnocení vůči jiné volbě zvýhodní.

Správnou volbu a bezproblémové užívání přeje,
Petr Šrutka
Odpovídá:  Ing. Petr Šrutka* - EKIS Praha, Seven tisk