Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.6.16 / dotaz č. 69703
Dobrý den,
rád bych Vás požádal o radu. Místo kotle na tuhá paliva bych si chtěl pořídit tepelné čerpadlo. Mám na střeše FVE 5 kW a izolované nádrže na vodu 2x 750 l. Chtěl bych namontovat tepelné čerpadlo Mitsubishi power inverter PUHZ-SW100YHA provedení Split. Jakým způsobem je možné zapojit FVE s tepelným čerpadlem? Vybral jsem dle Vašich zkušeností kvalitní tepelné čerpadlo, nebo byste mi doporučili nějaké jiné? Rád bych aby tepelné čerpadlo pracovalo ve dne, natopilo místnosti a poté i nádrže. V noci bych rád využil teplo z akumulačních nádrží. Děkuji za Vaše cenné rady.
Přeji hezké dny
Dobrý den a děkuji za Váš dotaz.
Spolupráce uvedených soustav - FVE a TČ vzduch-voda - bude vždy problematická protože výkon obou soustav bude závislý na klimatických podmínkách. V letním období bude tepelného výkonu přebytek, v zimním období naopak hrozí nedostatek tepelného výkonu.
Jako nejjednodušší se jeví vyvedení výkonu TČ do již instalované akumulační nádrže 2 x 750 l. Z této nádrže pak vytápět jednotlivé místnosti klasickou otopnou soustavou. FVE využít pro ohřívání vody pro užitkové účely v samostatném zásobníku. Při přebytku el. výkonu dotápět akumulační nádrž. Způsob provozu řídit automatickou regulací.
Pro volbu výkonu TČ bude nutno vycházet z tepelné ztráty vytápěného objektu a zpracovat energetickou bilanci s uvážením spotřeb energie na vytápění, na přípravu vody a energetické náročnost jednotlivých měsíců v průběhu roku.
V letním období, po ohřátí vody, bude i tak docházet k přebytku el. výkonu, který bude vhodné dodávat do sítě.
Kalkulovat je nutno i s cenou tepelného čerpadla s tím že jeho výkon bude využíván pouze po část roku. Pokud je dům v současnosti vytápěn starším kotlem bez automatického přikládání, požádat v podle programu „kotlíkové dotace“ o dotaci na náhradu současného způsobu vytápění tepelným čerpadlem.

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB.