Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.6.16 / dotaz č. 69761
Mohu počítat s nějakou podporou na zřízení retenční nádrže na vodu u RD?
Vážená paní, problematika vody sice souvisí s úsporami energií jen částečně, přesto však je nutné přiznat, že mají hodně společného. Nejen to, že s vodou i s energiemi je třeba šetřit, že budou obtížněji dostupné a dražší, ale i to, že voda je často nositelem energií (akumulace), a energie slouží pro ohřev a čerpání vody. V suchém prostoru se odpaří mnohem více vody, bez vody se zde cítíme špatně. Vlhkost vzduchu je jedním ze základních ukazatelů pro posuzování budov.
S podporou stavby retenční nádrže na zachycení vody u domku v rámci návrhu státního programu pro šetření vodou bych nyní raději moc nepočítal. MŽP sice podpůrný program připravuje, ale není jasné, za jakých podmínek na něho dosáhnete. První výzvy by sice měl SFŽP zveřejnit již v zimě, ale přednost budou mít zřejmě oblasti republiky nejvíce trpící suchem. Pracovně je tento program nyní nazýván Modrá úsporám.
Nový program by měl být zaměřený na plýtvání vodou a na projekty se zaměřením na omezení vlivu sucha. Výhodou je, že celá řada projektů bude využitelná pro povodně i pro sucho - jednou zadrží nadbytečnou vodu, podruhé pomohou při dlouhotrvajícím suchu. Proto Ministerstvo chystá podporu pro uživatele jednotlivých objektů v podobě příspěvků na velkoobjemové nádoby, zachycující dešťovou vodu, která většinou odtéká kanalizací, přitom jsou to zařízení využitelná na zalévání i v obdobích zákazů zalévání pitnou vodou. Uvažuje se i o podpoře technologií, které by umožnily recyklovat a znovu tak využívat tzv. šedou vodu z koupelen a kuchyňských dřezů v domácnostech.
Řešení srážkových vod je jeden ze zásadních cílů vodního zákona a dalších vyhlášek. O nutnosti hospodaření s dešťovou vodou (tzv. HDV) se hovoří již dlouho, praxe však zatím tento problém příliš nedoceňovala. Splachování záchodů se většinou stále řeší napojením na rozvody pitné vody.
Zdroj:
www.enviweb.cz
http://www.tzb-info.cz/dotace/119027-modra-dotace-ekvivalent-zelene-usporam-pro-hospodareni-s-destovou-vodou
http://www.asio.cz/cz/navrh-objemu-retencni-nadrze.
Odpovídá:  Ing., Arch., CSc. Stanislav Kovář* - EKIS Rudolfov
Téma:  Energie vody
tisk