Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.6.16 / dotaz č. 70134
Dobrý den, rád bych kombioval elektrické podlahové vytápění a řízené větrání do RD (novostavba) bungalow 120 m2.
Co by jste navrhli?

Děkuji
Hezký den,

základem je, jak jistě víte, RD co nejlépe tepelně izolovat a to nejlépe na parametry pasivního domu. Nebojte se dát do podlah i 20 cm podlahového polystyrénu. Bude to levnější než beton. Nezapomeňte také na dostatečné přesahy střechy, které budou clonit okna, abyste byl přirozeně chráněn proti přehřívání a nemusel používat v létě klimatizaci.

Pokud budete instalovat elektrické podlahové topení s elektrickými topnými kabely (nebo rohožemi), bude pro Vás výhodou menší celková tloušťka podlahy a pružnější reagování na změny teploty (například vypnutí podlahového topení při slunečních ziscích). Počítejte však zde s menší setrvačností ohřáté podlahy po vypnutí elektřiny. U teplovodního podlahového vytápění bude celková tloušťka podlahy vyšší než u elektrického, což bude mít za následek vyšší akumulační schopnost a místnost tak rychle nevychladne. Při nabíhání systému se ale zase déle čeká na ohřátí podlahy a také při oslunění nemůže pružně systém reagovat na změnu teploty a sluneční zisky tak téměř nevyužijete.

Výhodou teplovodního systému je možnost napojení všech možných zdrojů tepla a nižší provozní náklady. Celkové pořizovací náklady na teplovodní podlahové vytápění budou oproti elektrickému podlahovému vytápění vyšší.

Při vytápění domu pomocí elektřiny je možné distributora zažádat o zvýhodněnou sazbu, která je 20 hodin denně nejen pro vytápění, ale i pro všechny Vaše elektrické spotřebiče.

V kombinaci s řízeným větráním můžete dosáhnout v domě energeticky úsporný provoz. Zvažte, zda by nebylo pro Vás výhodné použít decentrální větrání, abyste nemusel složitě tahat rozvodná vzduchová potrubí a taky měl menší starosti s celkovou údržbou systému.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce


Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk