Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.7.16 / dotaz č. 70672
Dobrý den, zabývám se deštovou vodou. Mám nevyužitou betonovou jímku s plastovou vložkou, v zemi ,obsah 40 m3, kam mohu svádět dešťovku.Chci to využívat na zalévání menší zahrady a jako technologickou vodu pro 5 osob.Dá se taková voda využívat také na sprchování, praní,mytí nádobí, obávám se, že se bude kazit.
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.
Vaše jímka je poměrně veliká, neuvádíte, zda je uzavřená. Vyráběné kompletní systémy pro využití dešťové vody obvykle uvažují menší akumulaci a systémová nádoba bývá podzemní, obvykle plastová.
Tato typová zařízení mají řadu komponentů, jejichž úkolem je optimalizovat využití dešťové vody a zajistit její kvalitu.
Systém obsahuje tyto základní komponenty:
1.) Přívod dešťových vod a jejich filtraci
Dešťová voda je přiváděna potrubím od jednotlivých svodů. Požadavkem je zajištění co nejvyšší kvality vody, která bude následně uchovávána k postupnému využití. Ze střechy obsahuje řadu nečistot, které je potřeba odstranit. K tomu existuje řada různých typů filtrů, které jsou obvykle konstruované jako samočistící. Mají zpětnou klapku proti vniknutí živočichů a také skimmer pro zachycení plovoucích nečistot. Mohou být vírové nebo na principu vodního skoku, vyčistí se při přívalovém dešti. Filtr se obvykle umísťuje do systémové plastové nádrže, může být i v samostatné šachtě. Usazovací prostor filtru se musí kontrolovat a dle potřeby čistit.
2.) Akumulaci dešťové vody
Velikost zásobníku se obvykle volí podle velikosti střešní plochy nebo předpokládané spotřeby dešťových vod – menší z velikostí. Optimální objem nádrže je důležitý právě z hlediska udržení kvality vody. Je vhodné jednou za čas nádrž vyprázdnit (přeplavit) a doplnit čistou vodou.
Zásobník může být nadzemní nebo podzemní. Podzemní nádrže jsou výhodnější na skladování – stálá teplota, málo světla, malá tvorba řas. Otevřená hladina je vyloučená. Nádrž je vybavena kromě technologie přítoku bezpečnostním přepadem.
3.) Odběrné zařízení pro zásobení spotřebičů vodou
V nádrži je čerpadlo a hladinový spínač. V případě požadavku na vyšší kvaltu z hlediska mikrobiologického znečištění lze doplnit zařízení pro dezinfekci srážkové vody, například UV zářič. Doplnit lze i jemné filtry. Systém pro finální dočištění lze pořídit jako kompaktní modulární jednotku (specializovaní výrobci) Jako odběrné zařízení může fungovat i klasická domácí vodárna s automatickým tlakovým spínačem.
4.) Systém pro doplňování vodou v období nedostatku srážek
K tomu slouží automatické doplňovací jednotky.
U Vašeho množství asi nehrozí, ale opravdu problém bude s čistotou.
Kvalita odebírané vody souvisí obecně s kvalitou srážkové vody. Chemické znečištění dešťové vody se blíží limitům pitné, ale hrozí již primární znečištění této vody například v průmyslových oblastech, u komunikací nebo tam, kde je velké množství holubů (fekálie a koliformní bakterie). Sekundárně pak množením bakterií v uskladněné vodě. Chemické znečištění pak mohou způsobit některé materiály střešních krytin, některé jsou přímo nevhodné (rizika zálivky zeleniny).
Z toho vyplývá, že využívání dešťové vody pro některé oblasti přináší otazníky.
Využití na zálivku trávy, splachování a úklid bude bez problému. Jsem názoru, že mytí nádobí a osob příliš vhodné není. U praní se porovnávaly množství zárodků mikroorganismů při praní v dešťové a pitné s negativním výsledkem, ale považuji to tak půl na půl.
Ve Vašem případě je na zvážení, jakým způsobem využívanou vodu z velké jímky upravit a vyčistit pro zvolené využití a jak vůbec její základní kvalitu udržet. K tomu by byla lepší konzultace se specialistou v oboru využití a recyklace dešťové vody.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk