Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

3.8.16 / dotaz č. 70937
Dobrý den, na základě tel rozhovoru posílám údaje co mám. V domě máme instalován solární systém na ohřev vody a přitápění. První problém: programovatelný regulátor - ovládací jednotka UVR1611K od společnosti Technische Alternative - přestala fungovat a nenačte se. Bylo by asi nejlepší bud ji opravit nebo vyměnit za jiný model, který bude mít podobné funkce.

Druhý problém jsou čerpadla, která ztrácí tlak, je potřeba je vypustit, znovu napustit a doplnit kapalinu. Uvést vše do funkčního stavu
Hezký den,

vím od Vás že již není Váš solární systém v záruce a tak v případě odstranění závady zkuste postupovat, dříve než zavoláte autorizovaný servis, následujícím způsobem:

Zjistěte, zda v zásuvce, na kterou je regulátor napojen je elektrický proud (zkoušečkou, lampičkou apod.). V případě napojení bez vidlice (natvrdo) zjistěte není-li spadnutý jistič v elektrické rozvodné skříni. Pokud je v zásuvce elektrický proud a regulátor reaguje alespoň kontrolkou, či svítícím displejem, zkuste ho resetovat (pokud má na sobě reset tlačítko) nebo vytáhnout ze zásuvky, či shodit a znovu nahodit jistič. Pokud regulátor vůbec nefunguje (nesvítí ani kontrolka) i když je k dispozici elektrický proud, vyčkejte příchodu servisního technika. Může to být jenom vadná pojistka.

Pokud v solárním systému klesá stále tlak, je potřebné ho doplnit na požadovanou hodnotu dopuštěním provozní kapaliny (voda s nemrznoucí směsí) a překontrolovat, zda nejsou v potrubním systému někde nějaké netěsnosti. Také je důležité překontrolovat tlak v expanzní nádobě i její funkčnost a funkčnost pojistného ventilu. Ten může být i příčinou úbytku tlaku v systému při překročení provozní teploty při přehřátí slunečních kolektorů.

Firma, která by Vám mohla zajistit servis ,PROPULS SOLAR s.r.o.
S. K. Neumanna 2793 (mapa)
Pardubice 530 02

Tel.: +420 469 312 037
Fax: +420 469 312 037
Mail: propuls@propuls.cz,

Zde je regulace nová za 12 600,00 Kč 15 246,00 Kč s DPH

PROPULS SOLAR s.r.o., Pokorného 437, 538 03 Heřmanův Městec

Novou regulaci můžete zakoupit například zde za 314 EURO vč.daně:

https://www.heizungsdiscount24.de/regelungstechnik/technische-alternative-uvr1611k-universalregelung-1611-mit-konsole-01uvr1611k.html

Pokud nebudete moci najít firmu, která bude schopna Vám opravit stávající solární regulátor doporučuji se dohodnout na novém typu solárního regulátoru. Ten však nemusí být kompatibilní s osazenými čidly (čidlo teploty na kolektorech, čidlo v akumulační nádrži apod.) a bude potřebné osadit i nová čidla.

S přátelským pozdravem, energetický poradce

Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk