Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.8.16 / dotaz č. 71762

V rodinnom dome na chodbe, kde je schodisko mam luxfery. plesniveje mi strop, najskor nedostatocnym odvetranim priestoru.
Luxfery chcem vyburat, vlozit mensie okno a volny priestor vyplnit ytongom.
Chcem sa teda spytat:
-ak dam okno neotvaratelne-fixovane vyriesi sa problem s plesnivenim stropu?
-ak dam okno otvaratelne, postaci mi ako vypln ytong a sirke20cm?
Dakujem.
Vážený pane,

plíseň je nejčastěji způsobena kombinací dvou faktorů: nízká povrchová teplota konstrukce (dochází tam kvůli tomu ke kondenzaci vlhkosti) a nedostatečné větrání (v nevětraném prostoru je vyšší vlhkost, takže snáze dochází ke kondenzaci).

Pokud tedy nahradíte luxfery pevným oknem, větrání prostoru nezlepšíte a problém s plísní nejspíš zůstane. Pokud tedy nebudete větrat jinak, třeba dveřmi.
Pokud část luxfer zazdíte, může se zvýšit teplota uvnitř, což zvedne i povrchovou teplotu stropu a plíseň ztratí podmínky k růstu. Je ale pravděpodobnější, že zvýšení teploty nebude dostačující a plíseň poroste dál. Bez podrobnějšího výpočtu se to určit nedá a takhle na dálku už vůbec.
Doporučili bychom vám spíše zvážit nějaké zateplení toho stropu, aby se zvýšila jeho povrchová teplota. Při sanaci je dobré plísní napadenou omítku úplně odstranit a nahodit konstrukci znova sanační omítkou, nebo alespoň co nejvíce oškrábat (namokro!) stávající malbu a vymalovat vápnem, nikoli hlinkou (Primalex a podobně).
Při náhradě okna Ytongem doporučujeme použít raději větší tloušťku, stěna tl. 200 mm izoluje zhruba 3x hůř, než je současný požadavek normy.

Shrnuto: vybouráním luxfer a (částečným) zazděním otvoru se situace zlepší, ale nevíme, jestli to zlepšení bude stačit.

Přejeme příjemné bydlení!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk