Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.8.16 / dotaz č. 71831
Dobrý den,
mám problém s vlhkostí v bytě (při stálém větrání se pohybuje od 50-70%, v případě že se nevětrá vlhkost se pohybuje kolem 80%).
Byt se nachází v suterénu bytového domu z jedné strany jsou okna a podlahy nad úrovní terénu, ale druhá strana s pokoji přes chodbu je pod úrovní terénu s oknem ve světlíku.
Nicméně se zdá že vlhkost proniká hlavně od podlahy (betonová s laminovou plovoucí podlahou).
Potřeboval bych radu zda by pomohla nějaká izolace podlahy, případně jaká.
Děkuji
Děkuji Vám za Váš dotaz a za zájem o naše poradenství. K Vašemu dotazu uvádím:
Pokud proniká vlhkost do bytu podlahou, je tento stav zřejmě způsoben porušenou nebo i chybějící hydroizolací mezi terénem a základy domu, včetně podlah. Tento stav se dodatečně odstraňuje velmi těžko a výsledek nelze zaručit. Lze předpokládat, že se jedná o zemní vlhkost, vzlínající z podloží do podlahy. Rekonstrukce podlahy, spočívající ve vybourání stávající podlahy a provedení nové včetně tepelné izolace, hydroizolace a protiradonové izolace bude patrně nerealizovatelná.
Jako dodatečné řešení by bylo možno na stávající betonový podklad podlahy položit hydroizolaci, která omezí prostup vlhkosti podlahou do prostor bytu. Vzlínající vlhkost však ve stavební konstrukci zůstává a je nebezpečí že bude pronikat do stěn.
Řešením by byla instalace trvalého nuceného větrání pro uvedené místnosti. Pokud by nucené větrání bylo spojeno i se získáváním tepla z odváděného vzduchu, došlo by i ke snížení nákladů na vytápění.
Určení potřebného výkonu větrací jednotky je nutno zadat projektantovi při udání ovlivňujících podmínek, zejména velikosti bytu, počtu osob a dalších.

S pozdravem

Ing. Jaroslav Winkler
energetický poradce ECČB
Odpovídá:  Ing. Jaroslav Winkler* - EKIS České Budějovice Energy Centre
Téma:  Ostatní
tisk