Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.9.16 / dotaz č. 72370
Dobrý den, jsem vlastník činžovního domu na Praze 3. Je možno instalovat fotovoltaická elektrárnu na plocjou střechu domu ve vnitrobloku ? Jendá se o památkovou zónu.

Děkuji

Hezký den,

doporučuji nejprve se na stavebním úřadě dotázat do jaké památkové zóny dům patří a zda nebude s umístěním FVE problém. Bude záležet na přístupu úředníků. protože osobně jsem viděl FVE na střeše kostela a problém to nebyl. Zařízení lze přeci demontovat. Není to změna stavby.

V současné době máte možnost získat nainstalaci FVE dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám (2.výzva pro bytové domy) v níže uvedené oblasti, kde je možnost žádat o dotaci i na další energeticky úsporná opatření.

C. Efektivní využití zdrojů energie

na výměnu původního hlavního zdroje na tuhá fosilní paliva nedosahující parametrů 3. emisní třídy za efektivní ekologicky šetrné zdroje
na výměnu elektrického vytápění za systémy s tepelným čerpadlem
na výměnu plynového vytápění za plynová tepelná čerpadla nebo za jednotku kombinované výroby elektřina a tepla využívající jako palivo zemní plyn.
na instalaci solárních termických a fotovoltaických systémů
na instalaci systémů nuceného větrání se zpětným získáváním tepla z odpadního vzduchu

Součástí dotace je i podpora na zpracování odborného posudku a zajištění odborného technického dozoru
Příjem žádostí byl zahájen 15. března 2016 a ukončení příjmu žádostí je dáno vyčerpáním stanovené alokace nebo nejpozději do 31. prosince 2021.
Alokace finančních prostředků: dle aktuálních výnosů z prodeje emisních povolenek

Oprávněnými žadateli a příjemci podpory jsou vlastníci bytových domů na území hl. m. Prahy, a to jak fyzické osoby, tak i právnické osoby, např. tedy:

fyzické osoby podnikající i nepodnikající
společenství vlastníků jednotek (dále jen „SVJ")
bytová družstva (dále jen „BD")
města a obce (včetně městských částí)
případně další právnické osoby

Zde dále cituji z dokumentů oficiálního webu programu Nová zelená úsporám:http://www.novazelenausporam.cz/zadatele-o-dotaci/bytove-domy/2-vyzva-bytove-domy/

Základní pravidla:

Žádat je možné před zahájením, v průběhu nebo po dokončení realizace podporovaných opatření.
Celková výše podpory na jednu žádost je v oblasti podpory A nebo i v kombinaci více opatření z oblasti podpory A a C omezena na max. 30 % řádně doložených způsobilých výdajů. U samostatného opatření z oblasti podpory C je celková výše podpory na jednu žádost omezena na max. 25% řádně způsobilých doložených výdajů. Pro posouzení způsobilosti výdajů je stanoveno rozhodné datum 24 měsíců před datem evidence žádosti a zároveň ne dříve než 1. 1. 2015.
Na jeden bytový dům lze uplatnit jen jednu žádost, ta ale může obsahovat kombinaci opatření z více podoblastí podpory.

Dokumenty potřebné pro úspěšné podání žádosti:

předkládány v listinné podobě v jednom vyhotovení, není-li stanoveno jinak
v originále nebo úředně ověřené kopii, není-li stanoveno jinak
kompletní informace o dokumentech předkládaných při podání žádosti naleznete v kapitole 4 Závazných pokynů

Před vlastní realizací Vám doporučuji obrátit se na projektanta elektro, který má zkušenosti s navrhováním fotovoltaických elektráren (FVE). Případně Vám může s konkrétním návrhem pomoci i energetický poradce znalý problematiky FVE. Pak je důležité mít schváleny připojovací podmínky od distribuční společnosti, která vlastní, či provozuje rozvodné sítě elektřiny. To vše Vám ale jistě projektant poradí, či pomůže vyřídit.

Veškeré služby při realizaci FVE nabízí i řada firem, které se prezentují na internetu. I zde je možnost si nechat poradit.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce