Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.9.16 / dotaz č. 72392
Dobrý den,začínáme realizovat výstavbu rodinného domu ze ztraceného bednění Izolox. Doporučené vytápění domu je plynový kondenzační kotel. Chtěli bychom podlahové vytápění. Je možnost kombinace solárního ohřevu TV s plynovým kondenzačním kotlem? Jaká je možnost využití čerpání z programu Nová zelená úsporám.Děkuji
Dobrý den,

kombinace plynového kondenzačního kotle se solárním ohřevem TV možná je. Samotné propojení plynového kotle a solárního ohřevu TV lze provést několika způsoby (vyjmenuji zde jen dva možné způsoby). Samotný ohřev TV pomocí solárních kolektorů je zajištěn pomocí akumulačního zásobníku. Tento zásobník lze napojit na kondenzační kotel (pro dohřev teplé vody) nebo lze použít akumulační zásobník pro předehřev teplé vody a hlavní ohřev (dohřev) bude v nepřímotopném zásobníku teplé vody plynového kotle. Zde je také nutné zvážení velikosti technické místnosti.
Kondenzační kotel má nejvyšší účinnost při menším teplotním spádu otopné soustavy. Z tohoto důvodu je vhodné podlahové vytápění.

Dotační program Nová zelená úsporám nabízí možnost dotace na instalaci solárních termických systémů pro stávající objekty, pro rozestavěné rodinné domy i pro novostavby. Jedná se o podoblasti dotace C.3.1 a C.3.2. Rozdíly mezi podoblastmi jsou v požadovaných parametrech instalovaného systému a ve výsledné výši dotace.
Podrobné informace o jednotlivých podoblastech dotace jsou uvedeny na
http://www.novazelenausporam.cz/zadatele-o-dotaci/rodinne-domy/3-vyzva-rodinne-domy/podminky-oblasti-podpory-c-3-vyzva/

Pro dotaci NZÚ na instalaci termického systému je nutné doložit následující: Technickou zprávu a výkresovou část, výpočet energetického hodnocení. Uvedené dokumenty pro žádost naleznete na stránkách 29, 30 na
http://www.novazelenausporam.cz/file/476/zavazne-pokyny-pro-zadatele-rd_3_vyzva.pdf

S pozdravem
Ing. Tereza Nováková