Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.9.16 / dotaz č. 73613
Dobrý den, chystám projekt RD a zvažuji různé druhy vytápění, ale neznám přesně funkci rekuperační jednotky, prosím o informace ohledně výhody, úspory, technická řešení, přívody vzduchu apod.
Dobrý den, děkuji za dotaz.

Rekuperace je zpětné využití tepla z odváděného vzduchu. Rekuperační jednotka je zařízení, které využije teplo vzduchu odsávaného z prostoru k ohřevu chladného vzduchu přiváděného z venkovního prostředí. Rekuperační jednotka je větrací zařízení s rekuperátorem a ventilátory, která zajišťuje odvod použitého vzduchu mimo objekt a jeho nahrazení čerstvým, ohřátým (v létě ochlazeným) vzduchem. V létě tak lze tohoto větrání využít k ochlazování pobytového prostoru.

Účinnost rekuperace nám definuje, kolik tepla můžeme převést z odpadního vzduchu do čerstvého vzduchu v rekuperačním výměníku. Standardní rekuperátory s křížovým deskovým výměníkem dosahují účinnosti 60 až 70%, při maximálním průtoku klesá tato účinnost k 50%. Úspora nákladů na vytápění je cca 30 až 50%. U novějších kanálových rekuperátorů vzduch proudí mezi kanály, tj. zdvojnásobí se teplosměnné plochy.

Pro přívod vzduchu do jednotky doporučuji zemní výměník tepla, což je cca 30 m dlouhá plastová trubka nebo hadice (d = cca 200 mm) uložená cca 1,5 až 2 m v zemi. Zemní výměník předehřeje v zimě venkovní vzduch např. z -10°C na +2°C a tento vzduch jde do rekuperačního výměníku. Takže téměř nikdy nebude přiváděn vzduch s minusovou teplotou a není tedy nutná protimrazová ochrana výměníku. V létě slouží k ochlazování vzduchu. Např. z 30°C sníží teplotu přiváděného vzduchu na cca 20°C. Při tom vzniká kondenzát, proto je nutné vyspádovaní a kondenzát odvést přes sifon do kanalizace.

Provozem rekuperace je hluk z ventilátorů utlumen v jednotce, do značné míry je pohlcen výměníkem tepla a filtry. V potrubí by měla být dodržena rychlost proudění vzduchu max. do 3 m/s, u výustky do 1,5 m/s. V případě krátkého vedení potrubí pro sání a výfuk od rekuperační jednotky je nezbytné použít tlumiče hluku respektive zvukově izolované hadice.

Rekuperační jednotka obsahuje filtry, přiváděný vzduch je čištěn. Filtry se mění podle doporučení výrobce rekuperační jednotky a s ohledem na místní znečištění venkovního prostředí (město, venkov). Obecně je předepisována perioda výměny jednou za 2 až 6 měsíců.


Odpovídá:  Ing. Tomáš Lyčka* - EKIS Ostrava KEA tisk