Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.10.16 / dotaz č. 74244
solarni panely na strechu rd rocni spotreba 6000 kw
Hezký den,

Váš dotaz je málo konkrétní a tak lze odpovědět pouze obecně. Pro Vámi uváděnou roční spotřebu elektřiny 6000 kWh by zřejmě stačila FVE o výkonu okolo 4 kWp s akumulací do baterií. Není totiž již finančně výhodné vyrobenou elektřinu dodávat do distribuční sítě a tak je vhodně se orientovat pouze na vlastní potřebu elektřiny a dle toho FVE dimenzovat.

Nechat si postavit malou fotovoltaickou elektrárnu (FVE) není dnes již tak složité ani administrativně, neboť dnes již není není požadována licence od energetického regulačního úřadu (ERÚ). Případnou nadvýrobu elektřiny můžete po dohodě s distribuční firmou dodávat do ditribuční sítě. Není to již tak výhodné, jak to bývalo kdysi a je lepší vyrobenou elektřinu spotřebovat ve svém domě.

Každý majitel rodinného domu může požádat o dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám (NZÚ).

Nejlepší využití fotovoltaické elektrárny (FVE) v rodinném domě (až 90%) je při použití FV systému s akumulací do baterií. Možná dotace z programu NZÚ je v tomto podprogramu C3.6 rovných 100 tisíc Kč.

O něco nižší dotace je v podprogramu C3.5 a to 70 000,-Kč.

V dalším podprogramu C 3.4 Solární FV systém bez akumulace elektrické energie s tepelným využitím přebytků a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh.rok-1, je pro žadatele podpora 55 000,-Kč.

V podoblasti programu NZÚ C 3.3 Solární FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem je možnost získat dotaci 35 000,-Kč. V tomto případě nemusíte žádat distributora o připojovací podmínky, protože se jedná o tzv.ostrovní provoz. Výhodou je i možnost využit vyrobenou elektřiny i pro pohon elektrospotřebičů v domácnosti a na svícení.

Doporučuji Vám při rozhodování, jakou fotovoltaickou elektrárnu instalovat na Váš dům, svěřit vše odborníkům, kteří prodávají hotové fotovoltaické sety, jež jsou v praxi již odzkoušené a které mají dostupný servis. Vhodné je také vše prokonzultovat s energetickým specialistou, či projektantem, který by měl v prvé řadě od Vás získat informace o vašich plánovaných spotřebách elektřiny a jejich rozložení během dne a to jak v pracovních dnech, tak i o víkendech.

Důležité je z jakých komponentů fotovoltaickou elektrárnu postavíte. Instalovaný fotovoltaický systém musí být například vybaven technologií pro účinnou optimalizaci systému v závislosti na zátěži (např. sledovaní maximálního bodu výkonu „MPPT“).

Systém musí být vybaven měničem s minimální účinností 94 % (Euro účinnost) a technologií pro sledování bodu maximálního výkonu s minimální účinností přizpůsobení 98 %.

Také je potřebné respektovat následující Společné podmínky oblasti podpory C:

Realizace opatření musí být prováděna dodavatelsky, a to dodavatelem s příslušnými oprávněními a odbornou způsobilostí pro provádění prací daného typu (certifikace).

Pokud budete mít konkrétnější dotaz, rád Vám ho zodpovím.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce